Moje II. pololetí roku 2024 - kulturně
Kostel Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. FOTO: xkomczax – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, wikimedia

Moje II. pololetí roku 2024 - kulturně

3. 2. 2025

I ve druhém pololetí loňského roku jsem se snažila žít kulturou. Zde je důkaz.

3. 7. Slezské muzeum Opava - návštěva po delší době, expozice je obnovena a nejvíce mne zaujaly dějiny Opavy jako města, které je mi blízké. Stojí za návštěvu.

26. 7. Opět jednou návštěva Prahy - procházka po Karlově mostě, všichni to známe - barokní sochy, panorama Hradu na jedné straně a budova Národního divadla na té druhé, mostní věže... naše a světové.

27. 7. Pražský hrad - po kolikáté, to nespočítám, tentokrát jen zvenčí - mohutnost a vznešenost Svatovítského chrámu oslní vždy, jen škoda, že dovnitř nelze ani nahlédnout - jen se vstupenkou. Proč to? Obelisk z mrákotínské žuly a rozlehlé nádvoří, Svatojiřská bazilika - koukám na ni jako na ni koukal například Karel IV., jeho pozlacený vstup do Chrámu, purkrabství, shluk turistů před vstupem do Zlaté uličky - genius loci prostě.

4. 8. Třeboň - už to náměstí stojí za vidění, procházka parkem kolem známého zámku až ke hrobce Schwarzenberků.

7. 8. Třeboň - komentovaná prohlídka kostela sv. Jiljí s přilehlým klášterem, skvělý průvodce - kostelník ví o těchto památkách skutečně hodně a stejně tak dokáže zaujmout vyprávěním, například o zakřivení gotických madon, o tom S, které vlastně tvoří jejich prohnuté tělo. Mimochodem místní Madona třeboňská pochází ze 13. století. Celý komplex kostela s klášterem a přílehlým dvorem dýchá historií a rozhodně stojí za návštěvu.

9. 8. Třeboň - hubertská mše v místním kostele za účasti 100 trubačů, nevšední hudební zážitek. 

11. 8. Třeboň - zámek, prohlídka tzv. Schwarzenberského okruhu, zámecké interiéry, detaily ze soukromého života známého šlechtického rodu. Tito lidé stáli za rozvojem celého kraje.

15. 8. Dub nad Moravou - neskutečně velkolepý barokní poutní kostel, bohužel jen zvenčí - zavřený. V ochozu památka na zde ne tak dávno zavražděného kněze. Velmi působivé místo - nečekaná nádhera.

19. 8. Cinestar Opava: film Vlny. Všechna čest mladému režiséru Mádlovi, jeden z nejlepších českých filmů, neuvěřitelně přiblíží dobu okupace ruskými vojsky a odhalí neznámé zákulisí statečných pracovníků rozhlasu. Tu dobu jsem zažila jako dítě, ale nikdy na ni nezapomenu. Ten film ji naprosto skvěle oživuje.

5. 9. Rožnov pod Radhoštěm - v podstatě celý den skanzen. Dopoledne městečko a výrobny s průvodcem, odpoledne valašská vesnice - a protože jsem zde byla poprvé, ta na mne zapůsobila nejvíce. Člověk má skutečně pocit, že každou chvíli z některé chalupy vyjde selka nebo sedlák a půjdou za prací, protože tak to tehdy bylo - muselo se hodně a prakticky neustále pracovat. Lidé žili stísněně a prostě, ale možná právě proto se dokázali radovat z maličkostí a vážit si toho, že je co jíst a že je proč žít.

2. 10. Olomouc - koncert Ivy Bittové v intimním prostředí klubu. Tahle zpěvačka mne oslovila už v mládí a stále jsem jí věrná. Vždycky stojí za to připomenout si její muzikálnost, vychutnat až živočišnou hru na housle a neobvyklý zpěv. Něco!

13. 10. Drážďany - nejprve Zwinger, po letech tedy opět v galeérii. Nesdělitelné - prostě obrazy a sochy a obrazy a obrazy, pro mne neskutečný zážitek, galerie prostě miluji. Celou dobu jsem se těšila na skvost všech skvostů - tedy pro mne, pro ostatní je to Rafaelova Madona, ale pro mne Dívka čtoucí dopis od holandského mistra Vermeera. Ten obraz mne uchvátil už v mládí, doma mám několik reprodukcí a v Drážďanech jsem ho již několikrát viděla. Ovšem - šok: po restaurování byl na obraze objeven na zdi motiv Amora, tedy za zády dívky je na zdi obraz - a to mění celou koncepci tohoto díla. Nedokázala jsem se s tím ztotožnit, já ten obraz znám jinak. Reprodukce jsem doma sundala, protože Vermeer to namaloval odlišně. Pro mne neuvěřitelná změna.

Večer Semper Oper a opera Mefistofeles, ne až tak známá, ale úžasný zážitek umocněný barokní vznosnou budovou, prostou a chytrou výpravou, skvělými pěveckými výkony. Úžasný nápad - podle mne - kompars měl oblečení z různých dob, od egyptských tunik po moderní džíny - protože Mefistofeles je nadčasový a věčný. Veliký zážitek.

2. 11. Dub nad Moravou - ještě jednou návštěva téhoto honosného chrámu, tentokrát byl otevřený a i vevnitř člověk žasne nad krásou a rozlehlostí prostor.

20. 11. Praha: Divadlo Kalich a neuvěřitelně vitální a optimistická Iva Janžurová ve hře Pusťte mě ven! Klobouk dolů před touto paní herečkou, vtipné představení, které stálo jen a jen na jejím výkonu. Zasloužené standing ovations.

21. 11. Praha - procházka Královskou cestou ovšem za neskutečně hnusného počasí. Ale i tak to bylo pěkné.

23. 11. Praha: Divadlo Lucie Bílé - komedie Dokonalá svatba. Pěkný oddech u konverzační komedie.

24. 11. Praha - Anežský klášter. Po více než třiceti letech návštěva tohoto místa i v interiéru, galerie především gotických madon, jsou zde i originály obrazů z Kaple Svatého Kříže na Karlštejně, ale nejvíce na mne zapůsobil závěr prohlídky - klášterní prostory, místnosti, které obývala Anežka Česká, hrobky některých králů i královen, nádhera. 

Večer Studio dva: Vzpomínky zůstanou - konverzační komedie, u které se ale dalo i přemýšlet - co vlastně v životě stojí za to? Výborná Zlata Adamovská i její partner Petr Śtěpánek. 

17. 12. Opava: Slezské divadlo - Šumař na střeše, pěkné předstvení s milou hudbou.

A pak už byly Vánoce - a to je zážitek sám o sobě.

aktivní senioři kultura města a obce
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Páni, Vy jste toho stihla. Věřím, že jste byla většinou spokojena.
Marie Měchurová
Jen tak dále i v novém roce.
Soňa Prachfeldová
Bohaté vyžití.
Rostislav Mraček
15. 8. - Stačilo zazvonit na faře. Zdejší kněz je velmi vstřícný a ochotný. V letní sezoně o víkendech funguje průvodcovská služba místních seniorů. Otec Vrbík byl zavražděn v roce 2002. Alej je dnes už pěkně vzrostlá.
Dagmar Vargová
Omlouvám se za 3*, omylem jsem se dotkla hodnocení, když jsem "rolovala" na začátek článku. Neuvědomila jsem si, že jsem byla stále přihlášená. Dala bych 5*.
Dagmar Vargová
Pestrý a bohatý výčet akcí. Ale škoda, že právě jen výčet bez fotografií, stejně jako u Vašeho článku o kultuře v I. pololetí. Mně se hodně líbí Vaše krásné povídání o Římě (oba články), které jsem si přečetla na Vašem profilu, bohužel dosud zde nezveřejněné. Tak pokud se tady někdy objeví, snad budou i s fotkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz na téma "Názvy států". Tak schválně, jak na tom jste v zeměpise?