FEJETON: Prďolova Popelnice Překvapení
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Prďolova Popelnice Překvapení

26. 1. 2025

Břetislav alias starej Chřestýš má kulaté narozeniny. Je to člověk všeobecně oblíbený a vážený, takže jsme se usnesli, že mu dáme krásný, nápaditý a hodnotný týmový dar. Za tímto účelem byla ustavena komise a svoláno jednání.

Členům komise bylo předem doporučeno, aby na jednání přišli připraveni, každý s promyšleným odůvodněným návrhem. To se ale ukázalo jako krok chybný, skončilo to tím, že jsme se porafali, neboť nikdo nechtěl od svého projektu ustoupit. Nejvíc hulákala Miluše, která prosazovala koncepci, že tomu starýmu obžerovi prostě koupíme pět kilo dobře prorostlého bůčku a pět bas plzeňského. Maximálně byla ochotna doplnit tuto sérii ještě o několik hanbatých časopisů. Tím částečně akceptovala pojetí Miloše, jenž navrhoval, abychom tomu čuňákovi Chřestýšovi dali velikánskej dort, ze kterého vyskočí nahatá striptérka, a k tomu celoroční předplatné na varietní program Krása bez závoje.

S ušlechtilejší variantou jak uspokojit Břeťovu zálibu v konzumaci potravin vystoupila Květa zvaná Puťka: „Nebuďme vulgární, přátelé, já přinesu košík a naplníme ho vybranými lahůdkami, jaké si penzista nemůže dovolit. Třeba šiškou uheráku, lahví whisky, lanýžovou paštičkou, krevetami, ústřicemi, nějakým skvělým francouzským sýrem…“ Víc už ovšem nestihla, neboť ohnivě zasahuje Oťas: „Zmlkni, Puťka, neznám větší banalitu, než je pitomej dárkovej koš. Chřestýšovi musíme dát něco originálního. Já navrhuju koupit mu chameleóna. Ve Zverimexu je mají. Může ho chovat doma na tom velkým fíkusu v obýváku.“ „Ne ne, dárek by měl bejt praktickej,“ odporuje mu Luboš, „já jsem třeba nedávno v Mountfieldu viděl krásnou vrtačku.“ Ale ani tohle se nesetkává s pochopením. „A co s ní asi bude ten neumětelskej prďola dělat,“ ironicky podotýká Viktor. „Uvědom si, že dřepěl celej život v kanceláři. „Volá mi i když potřebuje vyměnit žárovku.“

Je to fakt zapeklitý problém. Postupně padají veškeré další nápady. Jak kulturně intelektuální (Jarmila prosazuje zakoupení sebraného díla nějakého kvalitního básníka), tak užitné (Pavlův elektrický univerzální louskač na všechny druhy oříšků). Také recesistické (už ani nevím, kdo přišel s tím, že Chřestýšovi zakoupíme v Žertovných předmětech různé prdlavé polštářky, gumová lejna, bubliny u nosu, šilhavé brejle, hnisající prsty a podobně). Dokonce se vyskytl i jeden námět čistě fantasmagorický – protože Břetislav jako mladší žáček hrával hokej za Spartu, Standa navrhl, že bychom mu měli sehnat kompletní dospěláckou hokejovou výstroj. Aby prej se mohl ponořit do dávných vzpomínek. Vzhledem k tomu, že náš oslavenec odjakživa k smrti nerad cestuje, je nereálná i možnost zaplatit mu nějaký výlet za hranice všedních dnů. Je to v čudu, ten zatracenej chřestýší dědek je neobdarovatelnej. Optimistické nadšení se během jednání komise transformovalo do ponuré skepse.

Správný příběh ale samozřejmě musí mít happy end. A my jsme se k němu po několika rozhádaných zasedáních dopracovali. Jakožto hrdé české vlastence nás inspirovalo husitské hnutí, přesněji řečeno informace, že Táborští kališníci prý házeli svůj majetek do společné kádě na náměstí. Káď nemáme, takže Pavel někde sehnal zbrusu novou plastovou popelnici s kolečky a ukecali jsme vrchního z naší hospůdky Na Střelnici, že nám ji nechá až do dne Chřestýšových narozenin stát ve skládku za výčepem. A kdokoli z nás do ní kdykoli může anonymně vložit svůj dárek, aniž by ostatním prozradil, co to je. Ani na jednotlivých balíčcích nesmí být uveden dárce. Je to přece záležitost týmová. Celé akci jsme dali krycí název PPP (Prďolovo Popelnicové Překvapení).

Zrovna včera jsem i já vložil do narozeninové popelnice svůj dárek. Jsem na sebe pyšný, podařilo se mi totiž na blešáku zakoupit krásné sádrové sousoší Sněhurky a sedmi trpaslíků. Už vidím, jak nad ním Chřestýš výská rozkoší, zatímco já sedím v koutku a skromně mlčím. Co by člověk neudělal pro kamaráda! Jo a taky mě včera potěšilo, že popelnice už je skoro plná balíčků. To bude radosti!

Takže příští sobotu se hodíme do gala a s popelnicí převázanou slavnostní stuhou zazvoníme u Chřestýšových dveří. Chystá prý minimejdan – každý budeme mít nárok na dva chlebíčky a dvě dvojky Veltlínského ryzlinku. Na poslední chvíli jsme odmítli Milošův návrh, aby tomu čuňákovi do bytu popelnici dotlačily dvě nahaté striptérky. Ještě by nám ujídaly chlebíčky!

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Opět mistrovské dílo.
Marie Faldynová
Rozbalování balíčků by mohlo být v příštím díle!
Dana Puchalská
Paráda. Královsky se bavím. A napadla mně myšlenka,co kdyby byla v té popelnici i nějaká fešanda, která by na něj při otevření víka zamávala? Nebo je to už moc??
Jana Vargová
Báječné. Škoda, že neuvidíme rozbalování balíčků a nekonečnou radost obdarovaného. Tak mi něco šimrá v kostech, že možná nejvíce oceněný bude samotný obal těch maličkostí.
Jana Šenbergerová
Četla jsem na lačno a pro křeč vyvolanou smíchem ještě chvíli budu mít hlad. Pěkná banda recesistů!
Dagmar Vargová
Skvělé jako vždy! Já bych brala tu šišku uheráku, pravého maďarského, ne imitaci z Kostelce :-).
VANDA Blaškovič
Pane Poláku, skvostné!!! To jsme se zasmáli! Díky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Co dělají celebrity, když nepracují? Čím se baví? Koníčky slavných, to je téma kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA