Nevěra Čechům vadí, ovšem sex na jednu noc tolerují
Ilustrační foto: Freepik

Nevěra Čechům vadí, ovšem sex na jednu noc tolerují

4. 2. 2025

Co připadalo babičkám nepřijatelné, považují jejich vnučky za normální. A naopak. Když jde o sex, intimitu a lásku, je dobře vidět, jak se postoje různých generací liší a vyvíjejí.

Co lidé v souvislosti s tématy týkajícími se sexu aktuálně odsuzují a co naopak tolerují? Jak se mění postoje a přístupy k různým otázkám spojeným s tímto tématem? To je snažila nedávno zjistit agentura STEM/MARK zabývajícími se průzkumy veřejného mínění, který tentokrát provedla pro společnost Růžový slon, která se věnuje osvětě v oblasti sexu a prodejem erotických pomůcek.

Závěr je jasný – společnost je čím dál více otevřená a mluví se nyní běžně veřejně o tématech, která dříve byla tabu. Co se však nemění, jsou rozdíly v tom, jak tato témata vnímají muži a ženy. Stále platí, že muži jsou otevřenější a tolerantnější k různým sexuálním praktikám a postojům.

Sex za peníze podle průzkumu akceptuje víc než třetina mužů, ale co se týká žen, jen šest procent ho jich označilo za přijatelný.

„Více než šedesát procent žen označuje sex za peníze za zcela či spíše nepřijatelný,“ komentuje výsledky průzkumu Lucie Slováčková, která je poradkyní v oblasti zdravé sexuality. Dodává, že sex za účelem získání specifických výhod označuje za nepřijatelný sedmdesát čtyři procent lidí.

Rozdíly mezi generacemi se projevují, když přijde řeč na nové formy sexuálních aktivit. Už jen proto, že mladí lidé používají jiné označení než starší generace.

Víte, co znamená zkratka ONS? One night stands, tedy něco jako sex na jednu noc.

Nejdříve to vypadalo na ONS, ale pak z toho vzniklo něco víc. Když uslyšíte, jak tuto větu říká vnučka kamarádce, znamená to, že se skočila do postele s někým, koho právě sbalila, ale vše dobře dopadlo a vznikla z toho láska. Že se sex na jednu noc občas může přihodit a není nutno se nad tím pohoršovat, si myslí zhruba šedesát pět procent české populace. A rozhodně je zbytečné si myslet, že se něco takového dříve nestávalo.

„Seznámili jsme se s Josefem na pouti. Vzal mě na kolotoč. Ta pouť byla v Brně, já tam byla u kamarádky, rodiče mě výjimečně pustili, protože bylo domluvené, že budu spát u ní, v domě jejich rodičů. No nakonec jsem skončila s Josefem v jeho podnájmu. Byl to můj první chlapec, asi jsem už chtěla poznat lásku, připadalo mi, že jsem jediná holka od nás ze vsi, která nikoho nemá. No a do roka jsme se s Josefem brali. Nemyslete si, že jsme byly všechny cudné panenky, které s nikým před svatbou nic neměly. Navíc byla válka, chtěli jsme si užít život, nikdo nevěděl, co bude zítra,“ vyprávěla paní Jarmila své vnučce. Když se jí takto svěřila, bylo jí devadesát pět let, už nežije, ale v rodině se tato vzpomínka dodnes s oblibou dává k dobru a přináší humorné situace.

„Když mi táta jednou vyhuboval, že jsem přišla domů nad ránem, odpověděla jsem mu, že jsem byla u přítele. Tvrdil, že slušná svobodná žena se nikdy v noci nezdrží u přítele. Řekla jsem mu, že jsem v tomto směru po babičce, která s dědečkem hupla do postele, když se ještě vůbec neznali. V první chvíli jsem nevěděla, jestli mi táta nedá facku, ale nakonec se rozesmál,“ vypráví Jarmilina vnučka Eva.

woman-posing-nude-studio-full-shot.jpg
Ilustračmní foto: Freepik

Podobně jako sex na jednu noc lidé považují vesměs za přijatelný takzvaný FWB – friends with benefits, tedy přátelé s výhodami. Zkrátka model, kdy někdo s někým chodí či jen spí proto, že z toho má určité výhody. Nevadí to padesáti osmi procentům lidí,  nejméně mužům mezi třicítkou a čtyřicítkou.

Naopak spíše nepřijatelný je sex na veřejnosti, i když pozor, mužům příliš nevadí.

„Zhruba třetina mužů označila sex na veřejnosti za zcela či spíše přijatelný, u žen to byla pouze desetina. Naopak polovina žen ho označuje za zcela nepřijatelný,“ upřesnila Lucie Slováčková.

Když jde o nevěru, polovina žen ji naprosto odmítá, naopak čtvrtina mužů vnímá udržování více sexuálním partnerů za přijatelné.

Ovšem jde o to, co si pod pojmem nevěra představit. Více než občasný styk s jiným partnerem lidi děsí, že se jejich muž či žena zamilují do někoho jiného, že půjde o nevěru z lásky. Celkově je obecně pro Čechy více nepřijatelná nevěra než existence více sexuálních partnerů.

V čem se ale většina lidí shoduje a je jedno, zda jde o muže či ženy, o lidi mladé či vysokého věku, je to, že odmítají sex pod nátlakem. „Je vnímán jako nepřijatelný pro naprostou většinu respondentů,“ komentovala průzkum Lucie Slováčková.

Otázky spojené se sexem, erotikou a láskou, vždy provázely a provázejí předsudky a spousta nedorozumění. To, co jednomu připadá nepřijatelné, někdo jiný považuje za naprosto normální. Takže nakonec je stejně vždy nejpodstatnější, aby spolu byli lidé, kteří v této oblasti nacházejí co možno největší shodu. A to platí jak u dvacetiletých tak u šedesátiletých i u ještě starších.

manželství nevěra vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz na téma "Názvy států". Tak schválně, jak na tom jste v zeměpise?