Napínavý narozeninový dárek
Všechny fotografie: Libuše Heulerová

Napínavý narozeninový dárek

13. 2. 2025

Moc nepíši články, věnuji se hlavně fotografování, ale dnes jsem se rozhodla podělit se s Vámi o svůj velký zážitek - přelet Krkonoš balónem.

Poukaz na přelet Krkonoš balónem jsem dostala před dvěma roky k sedmdesátým narozeninám. Jelikož se přelet může uskutečnit pouze v zimě a ještě za specifického počasí, čekala jsem na něj víc než dva roky. V neděli 9. února se přelet uskutečnil.

Start byl v okolí Trutnova s cílem přeletět Krkonoše a přistát v Polsku. Ale jak říká staré židovské přísloví - „člověk míní, ale Pán Bůh mění“ - dopadlo to jinak.

V pohodě jsme odstartovali směr Krkonoše. Po startu se změnil směr větru, tak jsme ještě propluli na úpatí Krkonoš a tam uvízli pomalu v bezvětří. Asi hodinu jsme stáli skoro na místě v okolí Černé Hory. Potom se pilot rozhodl vrátit zpět do Trutnova a najít tam někde vhodné místo na přistání. Jenže ouha, když jsme byli docela nízko, tak začal foukat vítr a strhl nás dolů. Pozorovala jsem, jak se rychle blížíme do vrcholků listnatých stromů. Košem jsme začali lámat vrcholky. Začaly se na nás sypat větvičky, jak jsme česali ten strom. Jedna zůstala na koši, tak jsem ji po přistání vyfotila jako důkaz. Pilot zareagoval dost rychle a přitopil. Začali jsme zase stoupat. To bylo štěstí, protože za listnáči byl les smrkový a to by bylo asi horší.

Přeletěli jsme les a byla vidět taková šikmá malá louka. Pilot nám zavelel „všichni se dobře držte, budeme přistávat a bude to hodně tvrdé.“ Měli jsme pořád dost velkou rychlost. A byl to hodně velký „drcanec“ a já jsem si narazila nohu o plynovou láhev. Jenže jsme se zase nadzvedli a následoval druhý pokus. Náraz byl už menší, ale koš se překlopil na bok. Pilot to stačil ještě vyrovnat, tak jsme šťastně a definitivně přistáli.

Byl to velký zážitek, i když jsme z Krkonoš moc neviděli.

aktivní senioři fotografování Krkonoše příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Parádní fotky a dobrodružství. Máš na co vzpomínat :-) Ale mne zajímá, proč jste mohli letět až v zimě? Že by v zimě balóny mohly stoupat výše kvůli přeletu hor? My s Jindrou jsme si koupili let balónem před čtyřmi roky. Bylo také bezvětří, takže jsme se jen tak kochali krajinou z výšky, a pak zase přistáli.
Elena Valeriánová
Libuš, tak to byl opravdu adrenalinový zážitek. Bála ses? Já po letu balónem toužím, ale myslím, že si ho odpustím. Prosím Tě, proč se let musel uskutečnit pouze v zimě?
Šárka Bayerová
Prokristapána... :-))) Hlavně, že jste to přežili...
Martina Růžičková
Libuš, to byl teda adrenalinový zážitek! Fotky máš nádherné! Já balony moc obdivuji, když se nade mnou vznáší na obloze. Ale neměla bych odvahu letět.
Vladislava Dejmková
Líbo, to byl krásný zážitek! Vidím, že jsi letěla hradeckým Hembalonem. Parkují na mé trase do práce. Já bych letět dobrovolně nechtěla, a to hlavně kvůli přistání. Ale fotila bych ze shora moc ráda.
Marie Seitlová
Libuš byl to velice dobrodružný zážitek, naštěstí dobře dopadl. Balón mě naláká, ale větroněm jsem letěla a byl to zážitek. Krásné fotky jsi udělala.
Blanka Lazarová
Libuš, úžasné dobrodružství. Já bych chtěla letět, ale zároveň už jsem poseroutka. Tak zatím ne. Ale pohledy jsou úžasné. Na Černé hoře jsem lyžovala a bylo by fajn se na Krkonoše koukat shora. Fotky parádní. :-)
Jan Zelenka
Zážitek určitě vzrušující, ale nic pro mne. Tyhle výšky nemám rád. Ale fotky jsou parádní.
Věra Ježková
Líbo, děvče odvážné, to jsem nevěděla, že jsi takový dobrodruh. Pěkné fotky. :-)
Anna Potůčková
Ještě že to dopadlo relativně dobře a bez velkých zranění. Já osobně bych takový dárek snad ani nepřevzala, nebo jej darovala někomu kdo by měl zájem. Díky za fotky z Tvého letu balonem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Ester Ledecká vybojovala na světovém šampionátu v alpském lyžování bronzovou medaili. Lyžování a lyžařská střediska. To jsou témata vědomostního kvízu tohoto týdne.