FEJETON: Zpověď bordeláře
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Zpověď bordeláře

16. 2. 2025

No dobrá, já to teda přiznávám, už nemám chuť bránit se těm věčným narážkám a připomínkám. Ano, jsem bordelář! Vždycky jsem byl bordelář a patrně jím už vždycky budu. Zřejmě o tom rozhodla konstelace planet v okamžiku mého příchodu na svět.

Musely to být planety, protože ve výchově důvod není. Vyrůstal jsem totiž v chronicky pořádkumilovném prostředí. Moje maminka byla dokonce pořádkem tak posedlá, že v kredenci rovnala hrnky tak, aby měly ouška jedním směrem. V prádelníku jsme měli poskládané fusekle do sekcí podle barev, košile roztříděné podle toho, zda mají dlouhý či krátký rukáv, trenýrky podle toho, jestli mají nebo nemají lampasy. Mamina dokonce vždy po dešti vyhnala tátu s koštětem před stavení a musel zamést silnici, aby nám snad nějaké projíždějící motorové vozidlo nestříklo bláto na plot. Dodnes vidím, jak ve dveřích mého dětského pokojíčku spráskávala ruce se slovy: „Sakra, co je to tady zase za čurbes!“ Myslím, že ta skvělá žena dnes dělá v nebi předačku úklidové čety a tvrdě buzeruje anděly, aby po sobě uklízeli peříčka, co jim vypadala z křídel.

Prostě a stručně, narodil jsem se bordelářem a nic s tím nenadělám. Né že bych se o změnu tohoto osudového předurčení nepokusil. Když jsem získal svůj první samostatný byteček, zachvátila mě veliká touha státi se ortodoxním pořádníčkem. Asi tři měsíce jsem bojoval s vlastní povahou a udržoval garsonku o rozloze devatenácti a půl metru jako klícku. Stálo mě to mnoho sil, ale rval jsem se s tím jako lev. Pamatuju, jak maminka přijela na první kontrolní návštěvu. Chudinka přivlekla dvě tašky saponátů a různých čistících a uklízecích propriet, ale po prvním kroku do interiéru strnula jako příslovečný solný sloup. Dlouho si mnula oči a pak řekla tenkým hlasem: „Ne, to nejsi ty! Ukaž mi občanku!“

Vše se pochopitelně posléze vrátilo do starých vyjetých bordelářských kolejí a moje maminka upřela své naděje takříkajíc směrem k feminálním vlivům. Když jsem jí představil svou první budoucí manželku, vzala si ji stranou a se soucitným hlazením po ruce k ní láskyplně pronesla: „Děvče drahé, sice vás trochu lituju, ale vemte toho mýho čurbesáka pod krkem a nepovolte mu ani o píď. Já jsem to nedokázala, ale vy jste mladá a silná. Udělejte mu ze života uklízecí peklo!“ Tentýž rituál pak mamina zlatá opakovala i u obou následujících mých manželek. Leč marně. Já za to fakt nemůžu, konstelaci vesmírných těles prostě člověk neporazí.

Aby nevznikl nějaký mylný dojem, musím důrazně prohlásit, že já ze svého bordelářství nemám žádné duševní trauma. Všichni bordeláři světa mi určitě potvrdí, že to zase není tak špatná vlastnost. Přináší spoustu úžasných rozkoší. Představte si například krásnej pocit, když konečně naleznete předmět, kterej už dva dny nutně potřebujete a kterej jste si minulej tejden uložili na místo, kde ho určitě snadno najdete. Anebo když při hledání onoho předmětu nečekaně naleznete předměty další, které jste hledali před čtrnácti dny, před měsícem, před půl rokem. O tohle jsou pořádníčci ošizeni. Jejich život je fádní a nevzrušivý. Je mi jich líto.

Pravé nefalšované bordelářství – když už vám tedy bylo z hvězd naděleno – je dobré si užívat na plné pecky. Z vlastní zkušenosti mohu začínajícím bordelářům doporučit dvě doplňkové, respektive podpůrné činnosti. Především sbírejte všechno zajímavé, co najdete, a noste si to domů. Vidíte krásnej šutr, šup s ním do batůžku! Z popelnice čouhá vyhozené ramínko na šaty, to se přece vždycky hodí! Támhle na chodníku leží šroubeček, seberte ho, určitě bude doma někdy nutné něco přišroubovat! A za druhé, dobře uvažte, co hodláte vyhodit. Dojedl jste taveňák z plastové vaničky a nesete ji do odpadkového koše…, ale pozor, nehodí se ta vanička ještě k uskladňování šroubků nalezených na chodníku? Tohle potrhaný tričko už se nedá nosit – no co, třeba ho někdy použijete na utírání nádobí. Někteří bordelářští odborníci dokonce jdou až do takových důsledností, že například doporučují, aby se nevyhazovaly ani staré televizní programové časopisy. Co když tě za pět šest let napadne zjistit si, co zrovna tenkrát dávali na v osm večer na ČT 2. Ale já osobně bych takovéhle extrémy nepodporoval – televizní programy přece stačí shromažďovat rok, maximálně dva. Ale nechci radit, bordelář je tvor svobobodný a sám se rozhodne. Hlavně si musí dát bacha na feminální vlivy. Aby ho nějaká silná ženská nevzala pod krkem a neudělala mu ze života uklízecí peklo.

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.2 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
:-) :-) A o tom to je! Jak píše pan Jiří, "provozní nepořádek". Ona taková hospodyňka s vzorně uklizenou kuchyňskou linkou, nebývá vždy dobrá kuchařka, ale tím nepopírám, že existují dokonalé výjimky :-) :-)
Jan Zelenka
Občas se v tom trochu vidím. Ale snažím se dávat věci na svá místa, protože jako starý sklerotik bych je jen těžko hledal.
Jana Šenbergerová
Ještě horší je, když se sejdou dva takoví, navíc v něčem puntičkáři, v něčem bordeláři. Při takové konstelaci pomůže jen totální tolerance, jinak hrozí totální válka. Zatím se nám daří udržovat to první, což je dobře hlavně pro mě, také to mám "naděleno z hvězd". Navíc čím jsem starší, tím víc "úžasných rozkoší" díky tomu zažívám. Hezky jste to vystihl, moc hezky.
Jiří Novák
Ahojky, jsem bordelář a jsem na to hrdej...miluji tzv. provozní nepořádek :-)
Jana Kollinová
Skvělé čtení, které mi připomíná mého manžela. Nebyl "bordelář", ale sbíral vše, co se mu mohlo i nemuselo někdy hodit, vše odnášel do dílny, pečlivě uspořádal a držel pod zámkem. Klíč nikomu nepůjčil, vždy potřebné nářadí vydal div ne na vyplněnou žádanku. Horší časy nastaly, když mimo byt nebyly nálezy už tak časté a tak začaly mizet věci z bytu. To už jsem rozdýchávala hůř, ale vždy jsem si dokázala poradit a tak při mytí oken jsem uvolnila šrouby spojující dvojskla kuchyňským nožem, protože můj milovaný byl v práci a šroubovák pod zámkem v dílně. Ujížděl na krabičkách všech rozměrů, barev, materiálů. :-)
Marie Faldynová
Pobavil mne nejen článek, ale i komentáře. Já sama umím všechno - kromě ukládání věcí na místo. Bojuji, ale marně.
Václav Šmíd
Článek dobrý, ale nechápu, proč autor používá výjevy z mého života...
Zuzana Zajícová
Uklízet netřeba- to bylo předvánoční heslo mé maminky. Já se tom heslem řídím, protože maminka má vždycky pravdu a já mám uklizeno celoročně.
Eva Kadlecová
Mluvíte mi z duše! Já vyznávám to, co kdysi krásně popsal Miroslav Horníček - malý přehledný nepořádek. A taky mám za to, že uklízením se různé, samozřejmě důležité, předměty naštvou a schovají se. Správný bordelář totiž ví, kde v tom určitém chaosu najde, co potřebuje a předměty jsou spokojené a neschovávají se. Jde jenom o to, důsledně rozlišit tzv. bordel a špínu. To už je ale jiná kapitola.
Jitka Caklová
Jsem ráda, že mě moje děti naučily tolerantnosti k mým vnoučatům.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Tento týden si zahrajeme na školu. Vědomostní kvíz se bude týkat fyziky. Tak schválně, co všechno si ještě pamatujete ze školy?