Mentruační chudoba
Ilustrační foto: Pixabay

Mentruační chudoba

2. 3. 2025

Člověk se skutečně učí celý život. Nedávno jsem se seznámila se zcela novým pojmem - menstruační chudoba. Má se jednat o stav, kdy se dívky (o ženách se tam nemluvilo) dostávají do těžké životní situace, protože nemají prostředky na menstruční hygienické potřeby.

I žasla jsem. Představila jsem si, jak se ráno probouzí dívka bažící po vzdělání, a tu zjistí, že dostala menstuaci, a protože nemá na hygienické prostředky, nemůže jít do školy. Zůstává tedy doma, což ji samozřejmě dožene k slzám. Tolik se chtěla učit!

A teď vážně - skutečně si někdo myslí, že takováto situace může nastat? V našem státě? Jednak ani na vteřinu nevěřím tomu, že je někdo u nás tak chudý, že si nemůže dovolit zakoupit dámské vložky. A pokud by se už taková rodina našla - čemuž ovšem nevěřím - může dotyčná použít levnější vatu, příp. se nabízí celá škála možností od kapesníků po toaletní papír. Nebo by si taková rodina měla tedy odepřít něco jiného, a zakoupit hygienické potřeby.

Ovšem v pojednání o menstruační chudobě se zcela vážně a se zaujetím psalo o tom, že je třeba změnit jakousi vyhlášku, a donutit tak školy, aby svým žákyním menstruační potřeby povinně zajišťovaly.

Zdravý rozum, který dnes chybí na mnoha frontách, zde opět dostává na frak. Školy už dnes zajišťují toaletní papír a papírové ručníky na toaletách, papírové kapesníky téměř v každé třídě - a teď budou ještě kupovat dámské vložky. Tampony též? A nebylo by pak dobré, aby si žákyně vybraly svou oblíbenou značku?

Vědí ti, kteří s termínem menstruační chudoba přišli, kde a jak často končí toaletní papír na školních záchodcích? V toaletách, které jsou tímto ucpávány, nebo na stropech WC, kam je namočené pro zábavu házejí děti. Tamtéž končí papírové utěráky. Teď by tam mohly končit i dámské vložky, aby ucpávání bylo dokonalé.

Samozřejmě, že se může stát, a stane se, že žákyně nebo studentka dostane náhle a nečekaně menstruaci - ale pak jsou tu kamarádky i učitelky ochotné pomoci, takovou situaci zažila mnohá z nás.

Ale mluvit o menstruačníé chudobě je naprosto absurdní. Pokud skutečně nějaká žákyně či studentka nebo učeňka omlouvá svou nepřítomnost ve škole tím, že nemohla přijít, protože menstruovala a neměla na vložky, navrhuji neomluvené hodiny - a pak vyhlásit na tuto dívku veřejnou sbírku přímo ve škole u žáků a jejich rodičů. To by mělo úspěch a zabránilo těmto nesmyslným tvrzením, protože děti i jejich rodiny se navzájem znají.

Není snad povinností každého člověka postarat se o své potřeby, tím spíše hygienické? To bychom za chvilí mohli mluvit o kartáčkové chudobě nebo chudobě past - a děti by nechodily do školy s tvrzením, že nemají vyčištěné zuby, protože nemají na nákup kartáčků a past. Následovala by mýdlová chudoba, chudoba sprchového gelu, chudoba šampónů...

Bylo by dobré se vzpamatovat.

glosa společnost ženy
Hodnocení:
(4.3 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
O menstruační chudobě jsem opravdu neslyšela. Jsem ale překvapená o čem se zde na našem webu dočtu. Jednoznačně i já souhlasím s paní Kapounovou.
Dagmar Vargová
Souhlas s p. Kapounovou, vidím to stejně.
Alena Velková
Něco podobného jsem také četla a nestačila se divit. Při návštěvě obchodu jsem se tedy vydala na průzkum této sekce. Některé druhy jsou opravdu nehorázně drahé, to je pravda, ale dají se koupit i jiné, cenově přijatelné pro každou, dále jsem zjistila, že jsou i varianty ekologické - pratelné nebo existují speciální kalhotky či kalíšky. U těchto variant je sice počáteční investice, ale pak to nic nestojí, jde jen o to, překonat svojí pohodlnost.
Jan Zelenka
Stačilo by si článek po sobě pořádně přečíst a opravit chyby.
Marcela Kapounová
Už jsem několikrát četla články o "menstruační chudobě". Týká se hlavně rodin se sociálním znevýhodněním. Prioritou takových rodin je alkohol a cigareta. S čím vším je ještě bude stát podporovat? Práce jim nevoní, všemožné dávky a podpora ano.
Elena Valeriánová
Těch chybějících písmenek je tam více. Pravda, alespoň titulek by si autorka mohla pohlídat. Nehledě na to, že mě na seniorském webu překvapuje toto téma. A teď vážně. A co my s tím?
Hana Píchová
O menstruační chudobě nic nevím, ale chudoba písmen v titulku je přinejmenším zarážející. Selhal autor nebo redakce?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%