O pravidlech
FOTO: Věra Ježková

O pravidlech

4. 3. 2025

Co se vám vybaví při slově pravidla? A působí na vás příjemně, nebo nepříjemně? Nedělá vám problém pravidla dodržovat, nebo se jim spíš vzpíráte?

Pravidla mohou být různá. Někoho možná napadnou, tak jako mě, nejdříve pravidla českého pravopisu. Potřebovali jsme je ve škole, někdo je nejspíš občas použije i dnes. Já dávám přednost Internetové jazykové příručce. V případech, že dělám korekturu nějakého textu a chci si ověřit správnost pravopisu nebo tvaru slova. Jinak ji nepotřebuji.

Jsou pravidla, která vymyslel člověk, aby si usnadnil život, nebo ho naopak jiným znepříjemnil, a pravidla ve smyslu zákonitostí daných přírodou nebo utvářející se vývojem. Jako lingvistka mám na mysli pravidla jazyková. Jazyk se vyvíjí v běžné komunikaci, stykem s jinými jazyky. Dostává určitou podobu, kterou člověk popíše. A pravidla jsou na světě. Ne každý je považuje za důležitá, ale pro správnou komunikaci a porozumění jsou nezbytná.

Některá pravidla je nutné se naučit, jiná lze odvodit. To je tzv. indukce – kdy se na základě pozorování jednotlivých případů vyvozují všeobecné závěry. Když jsem se učila cizí jazyky, říkávala jsem: „Ukažte mi, jak to má vypadat, a já si to odvodím“. Pravidlo se mi tak pamatovalo snáz, protože „jsem si na ně přišla sama“. Protikladem je dedukce – způsob logického myšlení postupujícího od obecného pravidla k jednotlivostem. K mým oblíbeným pravidlům z němčiny, která nelze odvodit, patří: „Druhý budoucí čas vyjadřuje pochybnost v minulosti“. Úsměvné, v praxi téměř nepoužívané, protože to lze vyjádřit jednodušeji.

K obecně uznávaným, prospěšným a většinou respektovaným pravidlům vymyšleným člověkem patří například pravidla silničního provozu nebo pravidla (slušného) chování. Svá pravidla nebo zákonitosti má každý obor. Jsou formulována také v podobě zákonů, vyhlášek aj.

Při dodržování pravidel stanovených člověkem je dobré používat vlastní rozum, neakceptovat je dogmaticky. Například v odlehlé ulici přejít na červenou, když široko daleko nic nejede, ač se to nesmí. V podstatě mi nedělá problém pravidla dodržovat, pokud je považuji za rozumná. Proto nechápu například nedodržování pravidel pro vkládání soutěžních fotografií na tomto portále. Je v nich zdůrazněno, že musí být vždy na šířku. Jednoduchý požadavek, mající jistě své oprávnění. A tak se divím, že někteří ho nedodržují a jiní fotografie na výšku kladně hodnotí. Nebo blob Jana Kaplického. Nechápala jsem, že vyhrál soutěž, ačkoliv nesplnil jedno z jejích pravidel – že sklad knih nesmí být umístěn v podzemních podlažích. Nelíbil se mi. Jsem moc ráda, že na Letenské pláni nestojí.

Jako dítě jsem veškeré zákazy, příkazy a pravidla ctila bez výjimky. Možná kvůli obavě z případného trestu z jejich nedodržení nebo proto, že jsem si na ně ještě neuměla udělat vlastní názor. Nebo kvůli obojímu. Vzpomínám si, jak jsem jednou byla s rodiči někde na výletě. Táta šlápl na trávník, na němž byla cedulka Zákaz vstupu. Asi chtěl utrhnout kytičku, to už nevím. Spustila jsem povyk, že se to nesmí. V dohledu nebyl nikdo. Dodnes přecházím přes trávník výjimečně. Protože ho nechci pošlapat.

Výběr citátů

„Bez příkladů, pravidel a cvičení buď ničemu se nevyučuje a neučí, nebo ničemu dobře.“  Jan Amos Komenský

„Každá myšlenka je výjimkou z pravidla nemyslet!“ Paul Valéry

„Kdybych měl svůj život žít znovu, udělal bych pravidlo, že bych si alespoň jednou týdně přečetl nějakou poezii a poslouchal nějakou hudbu.“ Charles Darwin

„Naučte se pravidlům, abyste je mohli správně porušovat.“ Dalajláma

„Není pravidla, které bychom nesměli přestoupit, jde-li o to, aby dílo bylo krásnější.“ Ludwig Van Beethoven

„Obecně však platí, že pravidla jsou pro život životně důležitá. Kdyby však nebyla občas porušena, spolehlivě by veškerý život zabila.“ Martin Komárek

„Pomatenost je u jednotlivců vzácností – ale u skupin, stran a národů pravidlem.“ Friedrich Nietzsche

„Pravidlo: nejdříve pátrat po tom, co je v každém člověku hodnotné.“ Albert Camus

„Pravidlo politických slibů zní: Pravda se mění.“  Murphyho zákon

„Usilovně se drž pravidla: aby slovům bylo těsno a myšlenkám volně.“  Nikolaj A. Někrasov

„Výjimka potvrzuje pravidlo.“ Latinské přísloví

„Výjimky jsou vždy početnější než pravidla.“ Murphyho zákon

„Zákony vydávají starci a muži. Mladíci a ženy chtějí výjimky, starci pravidlo.“  Johann Wolfgang von Goethe

„Žádná pravidla nejsou pevná a trvalá.“ Marcus Tullius Cicero

„Žádné pravidlo není bez výjimky.“ Latinské přísloví

Zdroj: https://citaty.net/temata/pravidlo/

společnost životní postoj životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Pravidla vždy definovala společenská uspořádání, chování, řád jako takový a jsou flexibilní a poplatná době. Jiné je to se zvyky, ale to je zcela jiná kategorie lidského chování.
Anna Potůčková
Když jsem uviděla titulek článku, tak první mě napadla "Pravidla českého pravopisu". No pravidla jsou dá se říci při každé lidské činnost. At už jde o různé soutěže a hry, pravidla v továrnách při výrobě a dodržování bezpečnosti při práci mnoho dalších různých pravidel.
Olga Škopánová
Bez pravidel bychom se vrátili do doby kamenné kdy platilo právo silnějšího a nic víc.
Jana Vargová
Pěkné shrnutí pravidel, které vybízí k dalším myšlenkám... Díky
Alena Velková
Pravidla jsou od toho, aby se nedodržovala :-) Hezké shrnutí, jen s tím Kaplickým s tebou nesouhlasím :-)
Šárka Bayerová
Zpravidla není zlevidla... (prof. Frischmann, můj třídní)
Hana Rypáčková
Pravidlo jako zlatá klec.
Mirek Hahn
Goethe byl svobodný duch.... :-) Čtivý článek.
Jan Zelenka
Věrko, opět parádní, informativní článek. Citace jsou zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 10. týden

Považujete se za gurmány? A vyznáte se ve světového kuchyni? Tak právě to ověří vědomostní kvíz tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%