Nesoudný senior za volantem
Ilustrační foto: Freepik

Nesoudný senior za volantem

8. 4. 2025

Čekala jsem na parkovišti poblíž nemocnice v autě na manžela. Vybavena malou termoskou s mátovým thé a elektronickou čtečkou, naplněnou Betty Mc Donaldovou, a občas vykoukla směrem k nemocnici.

Vedle mě stála ve výhledu švestkově modrá Felicie, ke které se o dvou francouzských holích pomalu a namáhavě blížil přihrbený pán menší drobné postavy a bledé tváře, evidentně již drahně dlouho putující po světě. Střízlivým odhadem mu jistě nechybělo mnoho do devadesátky, pokud ji už nepřekročil. Alespoň se tak jevil. Občas se zastavil, odpočinul si a rozhlédnul po okolí. Jako by někoho vyhlížel. Někoho, kdo ho tou Felicií odveze, pomyslela jsem si, když dorazil k autu. Pomaličku ho obešel, nakukoval dovnitř a stále mě udržoval v domnění, že čeká na řidiče.

Po několika minutách váhavě auto odemkl, opatrně do něho uložil berle a považte, jak ve zpomaleném filmu se vsoukal za volant. Zůstal nečinně sedět, jen koukal před sebe takovým zvláštním prázdným pohledem. Asi vzpomíná na lepší časy své řidičské kariéry a krátí si tím čekání na odvoz, domnívala jsem se. Po nějakých pěti minutách auto nastartoval. Překvapeně jsem odtrhla oči od slepičí farmy ve čtečce a zírala do Felicie. Trvalo další minuty, než se pán pomaličku otočil za sebe a rozhodnul se začít couvat. Bylo to napínavé jak kšandy, kam se tehdy hrabaly slepice, vejce a Betty. Asi tak dvě tři minuty se po centimetrech Felicie vysoukávala z parkovacího místa a zčásti nesměle, zčásti odhodlaně, odbočila směrem do města.

„No potěš koště,“ vyhrkla jsem nahlas s vykulenýma očima.

Druhý den mi před auto, jedoucí po hlavní silnici, vystartoval ze stopky, odbočujíc doleva, postarší pán v čepici ve Felicii barvy tmavočervené. Musela jsem dupnout na brzdy, naštěstí už v méně než předpisové rychlosti, a po chvíli znovu, když bez varování zastavil u popelnic, a to vypadal tak o 20 let mladší, než ten pán ze včera.

Za několik dní po té jsem zaslechla v rádiu, a teď to bude drsné, že v Japonsku se rozhodli přispět řidičům seniorům na pohřebné, když včas odevzdají své řidičské oprávnění. Nechť jsme všichni soudní včas, prosím!

auto Můj příběh řidiči
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Ingrid, taky jsem myslela, že jsem bezřidičákový exot. A s Dohodama bacha, abys nedopadla jak Jaroslav Dušek. Toho mi už začíná být líto... Jen tak mezi námi, chudáci zneužití Toltékové...
Libuše Křapová
Ivo :-)
Iva Bendová
Libuško, je to marný, šlapání na kuří oka není prostě dovoleno a nastává pak syndrom sněžné slepoty směr špička vlastního nosu ;-)
Libuše Křapová
Pane bože, lidi, než něco napíšu, tak si snad kouknu po nějakých informacích!!! Obvinění, že autorka seniorka taky jednou zestárne, autorka řidička že nikdy neřídila, že autorka lže, protože takový příběh se nikdy nestal ..... Autorka je seniorka a aktivní řidič!!!! A podobnou příhodu, jakou zde popisovala, jsem zažila také. A píšu to také jako řidička a seniorka, která byla soudná a sama se kvůli špatnému zraku řízení vzdala. Jeli jsme před pár měsíci nakupovat, a dojeli pomalu jedoucí auto. Řidič jel v obci i mimo neměnnou rychlostí šedesát, dělalo mu problém udržet se ve středu vozovky. Předjet se dlouho nedal, pořád bylo něco v protisměru, podařilo se nám to až těsně před další obcí. Seděl v něm starý pán, držel se volantem stylem "neupadnu" , předkloněný, oči na stopkách. Jindra kroutil hlavou, já ho ještě bránila, že kdo ví, jak to pán má, že mu třeba nemá kdo nakoupit atd. Zaparkovali jsme u Kauflandu, když jsme ono auto opět zahlédli. Zaparkovalo na místě pro invalidy a nic se chvíli nedělo. Pak se otevřely dveře, a zase nic. Konečně začal pán vystupovat. Byl ještě mnohem starší než se mi původně zdálo, sotva chodil, evidentně i sotva viděl. A přesto řídil auto.S mužským jsme se shodli, že pán zřejmě řídí bez lékařského vyšetření. Protože tohle by si snad žádný obvoďák na triko vzít nemohl. A starý pán zřejmě soudný opravdu nebyl.
Iva Bendová
Ingrid, když si přepočtu, kolik auto a jeho provoz + autorizovaný servis, při mém technickém více měně antitalentu, stojí, klidně bych si v nouzi platila taxíka, navíc teď funguje senior taxi. Ale člověk je někdy otrokem toho, co umí ;-) Paní Jarmilo - věřím, nejen, že je motivace nejsilnější psychický motor, ale moje mamka ve svých 94 letech nás se sestrou často poráží při kvízových stolních hrách i kartách, stále čte tzv. těžší literaturu, je na FB, o všem má přehled. Ale po doktorech ji vozím já, aspoň se vidíme častěji ;-)
Ingrid Hřebíčková
Šárko, to mě pobavilo ta tvoje věta, že nemáš řidičák a nikdy neměla. My totiž se sestrou ho taky nemáme a nikdy neměly. Myslela jsem si, že jsme snad jediné v ČR, kdo v dnešní pokrokové době neřídí. Ale dá se bez auta žít. Ještě, že existuje Rohlík, cz a Zoohit pro zvířata, přivezou potřebné pod nos. :-) . Jezdíme i do Příbrami nakoupit. Jinak proti článku nemám co vytknout. Ty dohody, zmíněná 4. dohoda a vůbec všechny, jsou perfektní. Don Miguel Ruiz se čte jedna báseň.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám kamarádku, která žije nedaleko Rokycan ve vesnici, kde není ani konzum, jen hospoda. Je jí 91 let a jezdí si do cca 15 km Rokycan na nákupy, nedávno navštívila i mně. V 86 letech si koupila nové SUV a v té vesnici byli někteří občané doslova v šoku proč si tak stará paní ještě kupuje nový vůz. Je to čilá paní která má úžasnou zahrádku plnou květin ale i zeleniny. Vždy je to jen nejen o věku, ale také o vitalitě. Každý jsme jiný. Já např, ještě pracuji jako OSVČ a moc mi to baví. Hlavní slovo by měl mít při vydávání potvrzen o způsobilosti řízení mot. vozidla praktický lékař . Ten nejlépe zná své klienty a rozhodne kam je pošle na vyšetření. Proto se potvrzení po 65 letech musí každé 2 roky obnovovat.
Šárka Bayerová
Paní Evo K., chtělo by to články pozorně číst, než si uděláte názor a jdete do diskuze se zdviženým práporem konfrontace. Iva jasně píše, že auto řídí. A bohužel, řízení auta o věku je. Můžete mít milion zkušeností, být automobilový závodník bez nehod, ale když přijdou jisté neduhy stáří (sluch, zrak, zmatenost, počínající demence) je vám všechno houby platný. Buď vy nebo vaši nejbližší musí být soudní. U mne to naštěstí odpadá. Nemám řidičák a nikdy jsem ho neměla.... ;-)
Iva Bendová
Paní Evo - řidičák mám od 30, tedy bezmála 40 let, jsem takový průměrný řidič, ale ještě před 2 roky jsem "šla" do nového auta, a to proto, že staré už by vyžadovalo velkou investici. Tehdy mi ten pán přišel brady psychický, tělesný handicap se řeší průkazem a výhodnými parkovacími místy v blízkosti objektů, přizpůsobeným řízením, ohleduplností okolí atd., to až tak v mikro povídce neřeším, i když to tak mohlo vyznít. Prostě se mi to tehdy během několika dní sešlo a zanechalo určité dojmy. Proč jsem měla v neděli nutkání to zveřejnit je mi záhadou, navíc ta návaznost další den. Nemám ve zvyku lidi tzv. pytlovat do jednoho. Příkladů pro i proti se tu může sejít nekonečná řada, a to skoro k čemukoliv.
Eva Kolářová
Milá paní Ivo, asi jste nikdy sama nebyla řidič, že? V životě je to tak, že někdo je opravdu dobrý řidič a někdo není, bez ohledu na věk. Moje švagrová začala jezdit po 50-tce a má najeto cca 1000 km celkem, hádejte jak jí to jde? když nyní má 55 let. Takže řízení není vůbec o věku, ale o zkušenostech (viz mladí a bouračky), jak by se ale toto mělo posuzovat? Hezký den všem příznivcům motorismu :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody