Nesoudný senior za volantem
Ilustrační foto: Freepik

Nesoudný senior za volantem

8. 4. 2025

Čekala jsem na parkovišti poblíž nemocnice v autě na manžela. Vybavena malou termoskou s mátovým thé a elektronickou čtečkou, naplněnou Betty Mc Donaldovou, a občas vykoukla směrem k nemocnici.

Vedle mě stála ve výhledu švestkově modrá Felicie, ke které se o dvou francouzských holích pomalu a namáhavě blížil přihrbený pán menší drobné postavy a bledé tváře, evidentně již drahně dlouho putující po světě. Střízlivým odhadem mu jistě nechybělo mnoho do devadesátky, pokud ji už nepřekročil. Alespoň se tak jevil. Občas se zastavil, odpočinul si a rozhlédnul po okolí. Jako by někoho vyhlížel. Někoho, kdo ho tou Felicií odveze, pomyslela jsem si, když dorazil k autu. Pomaličku ho obešel, nakukoval dovnitř a stále mě udržoval v domnění, že čeká na řidiče.

Po několika minutách váhavě auto odemkl, opatrně do něho uložil berle a považte, jak ve zpomaleném filmu se vsoukal za volant. Zůstal nečinně sedět, jen koukal před sebe takovým zvláštním prázdným pohledem. Asi vzpomíná na lepší časy své řidičské kariéry a krátí si tím čekání na odvoz, domnívala jsem se. Po nějakých pěti minutách auto nastartoval. Překvapeně jsem odtrhla oči od slepičí farmy ve čtečce a zírala do Felicie. Trvalo další minuty, než se pán pomaličku otočil za sebe a rozhodnul se začít couvat. Bylo to napínavé jak kšandy, kam se tehdy hrabaly slepice, vejce a Betty. Asi tak dvě tři minuty se po centimetrech Felicie vysoukávala z parkovacího místa a zčásti nesměle, zčásti odhodlaně, odbočila směrem do města.

„No potěš koště,“ vyhrkla jsem nahlas s vykulenýma očima.

Druhý den mi před auto, jedoucí po hlavní silnici, vystartoval ze stopky, odbočujíc doleva, postarší pán v čepici ve Felicii barvy tmavočervené. Musela jsem dupnout na brzdy, naštěstí už v méně než předpisové rychlosti, a po chvíli znovu, když bez varování zastavil u popelnic, a to vypadal tak o 20 let mladší, než ten pán ze včera.

Za několik dní po té jsem zaslechla v rádiu, a teď to bude drsné, že v Japonsku se rozhodli přispět řidičům seniorům na pohřebné, když včas odevzdají své řidičské oprávnění. Nechť jsme všichni soudní včas, prosím!

auto Můj příběh řidiči
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Před pár lety při výstavě aut veteránů pod Hlavním nádražím tam fungov\l stánek, kde se přítomní návštěvníci senioři mohli zdarma nechat prověřit, zrak, sluch , různé reakce, aby měli přehled, zda jsou ještě dobří jako řidiči. Samozřejmě, že to je jen teorie. ale to je v každém věku individuální.
Antonín Nebuželský
Mě zaujalo to Japonsko. Taky se tady přispívalo.Dřív. Jestli teď, nevím. Nicméně, rozpoctová rezerva pro letošek prošustrována. Ale ta myslenka:-)
Iva Bendová
Ještě jeden dodatek - původní název jsem měla "Nesoudný (?) senior" mikropovídka, ale změna názvu asi slibovala větší polemiku v diskuzi, což se stalo. Jsem tak blízko možnosti porovnávat mentální schopnosti člověka, kdy věk sám o sobě ještě není tím jediným správným ukazatelem, zárukou nebo handicapem. "Nic nebrat /zbytečně/ osobně," jedna ze "4 dohod" ... Všem děkuji za názory.
Hanz Jirak
co je na tom. mě je 71 taky se doplížím, sednu, odpočinu a po té odjedu. kamarad jezdil než umřel bylo mu 93. jinak to prostě někdy nejde. i Vy budete staří
Pavel Novák
Přečetl jsem si delší příspěvek od paní která má nemocného staršího muže za nestoudného. Dnes jezdí někteří řidiči kteří mají na autě znak ZTP a ZTP/P aněkteří jsou i na invalidním vozíku.já bych si nedovolil takto soudit druhé od toho jsou lékaři. Článej je napsán jako nějaký fejeton s jednostranným příběhem. Takto se vedou kolektivní kampaně proti seniorům.P.S . Pokud měl pán Felicii tak u té je problém při parkování i pro zdravého,Felicia nemá posilovač řízení.
Radmila Coufalová
Velmi aktuální příspěvek. Zrovna včera 96letý (!!!) řidič zabil 56letou cyklistku. Mladí mají také hodně nehod, ale u těch je naděje, že (aspoň pokud to přežijí) se ještě něčemu doučí. U starých lidí to už bohužel nehrozí. Kromě soudnosti by měly být lékařské prohlídky opravdu velmi pečlivé a ne jen razítko výměnou za pětistovku. .
Dana Straková
Taky už mi táhne na sedmdesát a mám tu drzost, že řídím. A zatím bez nehody, ovšem nerada bych si to zakřikla.... Je prostě taková doba, dříve babči v sedmdesáti seděly na zápraží v zástěře a šátku a čekaly, co jim mladí přivezozou, dneska si skočí do auta a dojedou si nakoupit samy. Tak snad mi to ještě pár let vydrží, než se na to přestanu cítit. Ale tu zástěru a šátek teda nosit nebudu, ani za nic :-)
Jiří Svoboda
Opravuji: Neříkám, že...
Jiří Svoboda
Pan Šmíd je pravděpodobně jeden z těch, kteří jsou odhodláni jezdit až do svých sto let. Neříkám, sedmdesát let je věk, při kterém by si člověk nemohl dovolit sednout za volant. Ale jeho sebevědomí a kritické hodnocení řidičských schopností druhých, je poněkud zarážející. Já osobně bych si setkání s podobným řidičem na silnici odpustil...
Alena Velková
Tohle je opravdu těžké rozhodnutí - vzdát se řidičáku...lidi jsou na auto občas odkázaní, a protože by jim lékař potvrzení už nedal, tak to risknou a jezdi bez něj...prostě soudnost chybí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody