Nesoudný senior za volantem
Ilustrační foto: Freepik

Nesoudný senior za volantem

8. 4. 2025

Čekala jsem na parkovišti poblíž nemocnice v autě na manžela. Vybavena malou termoskou s mátovým thé a elektronickou čtečkou, naplněnou Betty Mc Donaldovou, a občas vykoukla směrem k nemocnici.

Vedle mě stála ve výhledu švestkově modrá Felicie, ke které se o dvou francouzských holích pomalu a namáhavě blížil přihrbený pán menší drobné postavy a bledé tváře, evidentně již drahně dlouho putující po světě. Střízlivým odhadem mu jistě nechybělo mnoho do devadesátky, pokud ji už nepřekročil. Alespoň se tak jevil. Občas se zastavil, odpočinul si a rozhlédnul po okolí. Jako by někoho vyhlížel. Někoho, kdo ho tou Felicií odveze, pomyslela jsem si, když dorazil k autu. Pomaličku ho obešel, nakukoval dovnitř a stále mě udržoval v domnění, že čeká na řidiče.

Po několika minutách váhavě auto odemkl, opatrně do něho uložil berle a považte, jak ve zpomaleném filmu se vsoukal za volant. Zůstal nečinně sedět, jen koukal před sebe takovým zvláštním prázdným pohledem. Asi vzpomíná na lepší časy své řidičské kariéry a krátí si tím čekání na odvoz, domnívala jsem se. Po nějakých pěti minutách auto nastartoval. Překvapeně jsem odtrhla oči od slepičí farmy ve čtečce a zírala do Felicie. Trvalo další minuty, než se pán pomaličku otočil za sebe a rozhodnul se začít couvat. Bylo to napínavé jak kšandy, kam se tehdy hrabaly slepice, vejce a Betty. Asi tak dvě tři minuty se po centimetrech Felicie vysoukávala z parkovacího místa a zčásti nesměle, zčásti odhodlaně, odbočila směrem do města.

„No potěš koště,“ vyhrkla jsem nahlas s vykulenýma očima.

Druhý den mi před auto, jedoucí po hlavní silnici, vystartoval ze stopky, odbočujíc doleva, postarší pán v čepici ve Felicii barvy tmavočervené. Musela jsem dupnout na brzdy, naštěstí už v méně než předpisové rychlosti, a po chvíli znovu, když bez varování zastavil u popelnic, a to vypadal tak o 20 let mladší, než ten pán ze včera.

Za několik dní po té jsem zaslechla v rádiu, a teď to bude drsné, že v Japonsku se rozhodli přispět řidičům seniorům na pohřebné, když včas odevzdají své řidičské oprávnění. Nechť jsme všichni soudní včas, prosím!

auto Můj příběh řidiči
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Řezáčová
Je možné mít od lékaře povolení řídit tzv. s omezením - vzdálenost, denní světlo ap. Ono "přestat jezdit" je někdy složité, když je někdo sám, bydlí daleko od obchodu ( pro někoho daleko, může být i pár set metrů ), musí na kontroly do vzdálenější nemocnice atd. ... Prostě, každá mince má dvě strany ...
Jiří Dostal
:-) někdo odloží autíčko, jiný tužku či klávesnici... :-)
Sylva Wiedel
K tomu se dá říci jen tolik, že je dobře, že paní na problém upozorňuje. Ale asi s tím nic neuděláme. (Nebyla náhodou nedávno věková hranice pro lékařské prohlídky prodloužena z 65 na 70 let?) Budeme dál sedat do auta s vědomím, že můžeme potkat nějakého šílence, který nás zabije nebo zmrzačí. Faktem je, že v těchto smutných příbězích pachateli nebývají ženy. I proto jsem ráda, že jsem žena a všimnu si, že již nejsem schopna některých věcí. Při této příležitosti bych chtěla poděkovat mužům, kteří mají soudnost.
Olga Škopánová
Souhlasím s paní Kajzlerovou i když těch nesoudných mladých by se také našlo. Přijde mi nefér, když někdo poukáže na problém u seniorů tak začít kritizovat mladé, že u nich je to ještě horší. Přijde mi to jako žalobníčkování, že sice Pepíček rozbil okno ale Mireček má na svědomí dveře.
Romana Kajzlerova
Je velmi zvláštní to, že takhle starou a nemohoucí ženu za volantem prostě nepotkáte. Ženy mají díky mateřství (i nenaplněnému) více vyvinutý pud sebezáchovy a smysl pro zodpovědnost. Kdežto stárnoucí muži se kvůli vlastnímu přebujelému egu velmi těžko smiřují s tím, že už něco nemůžou, jako dřív. A nejde jen o řízení auta... Jenže za volantem jsou velcí hrdinové a frajeři i po 80, protože ONI ještě můžou... Bohužel jen podle vlastního soudu. Většinou je to výkon tristní a auto se pod jejich řízením stává neřízenou zbraní hromadného ničení... Jenže mají svou hlavu.
Libuše Křapová
oprava, mělo být ...pan Filla a Frank. Udělala jsem z toho mix. Ještě že už mám řidičák v šuplíku :-)
Libuše Křapová
Také jsem nahlédla a hned zase vycouvala. Jeden autor komentářů mi silně svými slovními obraty připoměl pana Frankaa Mixu níže. Zřejmě staří pánové, kteří nechápou, že by článek s tímto tématem mohla napsat soudná seniorka. A navíc ho pak dal ke zveřejnění na portále pro seniory :-) Tož nevím, jestli být jejich lékařem bych zrovna jim dala razítko na povolení řídit.
Alena Velková
Teď jsem na článek narazila i na Seznamu. Koukla jsem se do komentářů a to je teprve síla. Jeden pán tam dokonce píše, že to byl on...no nevím, jak na to přišel, město v textu uvedeno není :-)
Dana Puchalská
Zajímavý článek,ale ještě víc je víc než zajímavá diskuze.
Jiří Libánský
Tragickou nehodu, která se stala poblíž hranic s Rakouskem, vyšetřují jindřichohradečtí policisté. Šestadevadesátiletý řidič Škody Felicie se střetl s cyklistkou, která se při srážce vážně zranila. Vrtulník ji transportoval do českobudějovické nemocnice. Žena odpoledne svým zraněním podlehla. (8.4. 2025 iDNES.cz)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%