Všechny fotografie: Vladislava Dejmková
Pár lázeňských dní v Poděbradech
12. 4. 2025Do Poděbrad jezdívám docela často. Ostatně, nemám to sem z Hradce Králové daleko. A hlavně, je to pro mě příjemné místo, kde si umím (i aktivně) odpočinout.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Iva Bendová
12.4.2025 13:08
Vlaďka a ostatní snad prominou - Šárko, moc zajímavé :-D Když jsem byla provd. Savková, můj choť nasával a v práci jsem dávala pacientům "savku" při vrtání zubů ;-) Z předků z tátovi strany byl asi někdo upovídaný, protože se celá 9.A rozesmála, když jsme četli nahlas z nějaké knihy, jak soused ukecaného souseda utřel slovy: " ... i mlč už, ty čvančaro jeden!" - jsem rozená Čvančarová :-D Ukecaná nejsem, ale občas hodně rozepsaná, táta byl úplný introvert, alespoň, co já si ho pamatuji.
Dagmar Vargová
12.4.2025 12:43
Díky za skvělé počtení a pokoukání. Vůbec to tam neznám. Jako Bechtěrevik jsem se léčila v Lázních Hodonín a v Jáchymově.
Zuzana Pivcová
12.4.2025 12:19
V Poděbradech jsem byla několikrát, třikrát na krátkém relaxačním pobytu pro seniory, na srazu i60 a na srazu motorkářů. Není to tak dávno, a přesto z toho už nic nezůstalo. Děkuji za informace o původu. Pro mě je to velmi zajímavé.
Šárka Bayerová
12.4.2025 12:11
Tedy, Ivo, to je boží story... Jsem historická romantička. :-) U nás je taky údajný šlechtický !italský! původ ze Svojšic. Hrádek taky předek "probendil", tedy u nás se říká, že "prochlastal"... :-)
Iva Bendová
12.4.2025 10:00
Nedávno jsem z vyprávění mamky zjistila, jak je naše rodina propojená s Jiřím z Poděbrad, že její otec a můj děda kdysi vypátral o jednom svém praprapra ... předkovi, že byl za zásluhy v bojích husitů s katolíky pasován tímto králem na rytíře, stal se zemanem a získal tvrz někde snad u Prodašic. Když jeho žena ovdověla, údajně tuto tvrz probendila s potulnými rytíři, ... a proto si mě Osud našel s příjmením Bendová /?/ :-o :-D Více toho neví ani mamka, ani já, a tak zneužívám (jen) tento prostor ke sdílení s vámi, omlouvám se a znovu děkuji paní Vlaďce za pěkné ztvárnění Poděbrad.
Šárka Bayerová
12.4.2025 09:21
Vlaďko, promiňte, četla jsem příspěvek Ivy a došlo k mozkovému zkratu...:-)
Šárka Bayerová
12.4.2025 09:17
Díky, Ivo, za připomenutí Poděbrad. Mám je moc ráda. Nejen lázně. Za srdce :-) mě chytla historická část u ulice Na dláždění. Dlouhou dobu jediná zpevněná ulice v Poděbradech. Od středověku. Stopy první manželky Jiřího z Poděbrad Kunhuty ze Šternberka...
Jan Zelenka
12.4.2025 08:58
Na Poděbrady rád vzpomínám. Strávil jsem tam celý měsíc po operaci srdce. Váš pěkný článek mi vše opět připomněl.
Iva Bendová
12.4.2025 08:57
Moc hezká reportáž, děkuji. Poděbrady patří do mé prázdninovo-srdcové trojky, spolu s Nymburkem a Loučení.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA