Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Jedním z dnes už téměř zapomenutých jídel našich prababiček jsou škubánky – rychlý, nenáročný a přitom chutný pokrm, který šlo pořídit za pár korun. Na venkově dokonce úplně zadarmo.
Jak na to? Brambory oškrábeme, nakrájíme a zalijeme horkou osolenou vodou. Vaříme, ale ještě před dovařením do měkka vodu slijeme a nahradíme horkým mlékem. Posypeme moukou, přikryjeme pokličkou a pak teprve necháme na mírném ohni dovařit (cca 10 až 15 minut). Přidáme máslo, rozmačkáme a ušleháme. Lžící namočenou v horkém sádle z takto vzniklé hmoty vykrajujeme noky. Podáváme posypané mákem umletým ve strojku a moučkovým cukrem.
Pokud nám uvařený materiál zbude, nemusíme mít makové škubánky opakovaně. Pro zpestření je možné místo sypání mákem a slazení noky také posolit a lehce osmažit na pánvi.
Ingredience
1 kg brambor
10 dkg hrubé mouky
6 dkg másla
4 dcl mléka
3 dkg máku
3 dkg moučkového cukru
sůl
trochu sádla