Ani se nepamatuji, jak jsem se tam ocitl poprvé. Ale prostředí, atmosféra, to mne zaujalo.
Zajímavým způsobem se dala dohromady hrstka lidí z Chotěboře a blízkého okolí, zajímající se o záhadné jevy. Pro místo setkávání si záhadologové vybrali malebné místo rekreačního areálu Geofond v lese na okraji města. Zajímavých setkání s přednáškami se poznenáhlu účastnilo více a více "přespolních" ze všech koutů republiky, ba i Slovenska. Také se od "ufologů" a "vobilíkruhologů" oddělila skupina léčitelů, kartářek, šamanů, astrologů a dalších podobných, aby se setkávala na akcích tematicky více ezotericky zaměřených. Na tyto akce jezdím několikrát do roka a vždy se těším. Potkám lidi s neuvěřitelnými schopnostmi, a přitom velmi skromné, s čistou duší, otevřeným srdcem a úžasným smyslem pro humor. I když na přednáškách v mnohém s přednášejícími nesouhlasím, beru to jako jejich osobní pohled na problematiku. Sbírám jen střípky informací, které bych využil pro své poznávání.
Každá akce je zážitek
Nejen, že je rekreační areál v kouzelné krajině, ale i jednotlivé budovy, chatky, sruby jsou roztroušeny mezi stromy a člověk je v kontaktu s přírodou po celou dobu pobytu. Večerní ohně s mystickým šamanským bubnováním na spoustu bubnů, to je opravdu zážitek. Při čistě šamanských akcích se může, kdokoliv má zájem, aktivně účastnit přechodu žhavého uhlí. Na loňském setkání tuzemských i zahraničních šamanů, "Šamanském festivalu", jsem převedl přes oheň kolem padesátky zájemců včetně dvou dětí. Jelikož je třeba každého individuálně připravit, bylo to náročné. Na každé akci se účastní i prodejci. Je proto možné si domů přivézt léčivé byliny, masti, kameny, kyvadélka, virgule i literaturu. Pomáháme si navzájem. Třeba kartářka, která se na mne obrátí se svým problémem, mi zase ráda prozradí, čeho se mám v životě vyvarovat. To, že vždy odjíždím v lepším fyzickém i psychickém stavu, než jsem přijel, je evidentní.
Záleží na lidech
Moc se mi líbí, že se nejedná o uzavřenou společnost "zasvěcených". Naopak. Jsou zde vítáni všichni, kteří se zajímají nějakým způsobem o ezoteriku ale i ti, kteří jdou za poznáním, a mají zájem nějakým způsobem obohatit a kultivovat svůj vnitřní život. To, že se při tom může užít tolik zábavy, je pro toho, kdo to nezažil, těžko pochopitelné. Že se zde potkávají lidé s mimořádnými schopnostmi empatie, to je jen bonus navíc k tomu, co dokáží lidé vytvořit, když se sejde dobrý kolektiv. Hasiči, zahrádkáři, vodáci, divadelníci, sportovci. Nezáleží na tom, co je spojuje.
Je příjemné mít místo, kde je člověku dobře a kde má kolem sebe pár dobrých známých, se kterými si má o čem povídat. Kdo nemá, ten je o mnohé ochuzen.