Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Lívance kdysi byly pokrmem tak trochu svátečním, na který se těšívaly hlavně děti. Snad v každé kuchyni se tehdy také nacházel lívanečník – speciální pánev se čtyřmi kruhovými prohlubeninami. Dnes už jsou lívance pod náporem "zdravého stravování" téměř zapomenuté. Přesto si je můžete udělat, i když místo lívanečníku asi většinou budete muset trochu improvizovat na obyčejné pánvi.
Do třílitrového hrnce dáme asi litr vlažného mléka, jeden žloutek, jeden vařený a rozstrouhaný brambor, lžičku soli, dvě deka vykynulých kvasnic a půl kila mouky. Rozmícháme na těsto řídké tak, aby teklo a dalo se lít. Pak necháme na teplém místě asi hodinu odstát. Lívanečník (nebo pánev v případě nouze) lehce vytřeme máslem či sádlem, rozpálíme a teprve pak naléváme těsto. Pečeme na mírném ohni po obou stranách. Správně udělaný lívanec má opečené nahnědlé okraje, ale uprostřed zůstane žlutý a poněkud syrový.
Lívance se tradičně mazaly povidly, poté sypaly strouhaným tvarohem a navrch se kápla lžička kyselé smetany. V létě se dávalo rozmačkané ovoce, například borůvky nebo jahody. Podle chuti lze samozřejmě použít i džemy. Jinou variantou bylo sypání skořicí a cukrem.
Ingredience
1 l mléka
1 vařený brambor
1 lžička soli
2 dkg kvasnic
0,5 kg jemné mouky
10 dkg másla nebo sádla
30 dkg povidel
5 dkg strouhaného tvarohu
hrnek kyselé smetany