Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Tentorkát půjde o bramborové koblížky s uzeným masem. Jak na to? Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce, teprve pak oloupeme a ostrouháme nebo rozmačkáme. Zvlášť umícháme asi 2 dkg másla, přidáme mouku, již vystydlé brambory, vejce, sůl a nakonec vykynuté droždí. Ze směsi vypracujeme těsto a dáme vykynout na teplé místo. Pak rozválíme na vrstvu silnou asi 2 cm a kroužkem z toho vykrájíme kolečka. Vařené uzené maso nebo měkkou uzeninu nakrájíme na kostky a vtlačíme do poloviny zhotovených koleček. Ty potom překrojíme zbylými kolečky a po obvodu důkladně stlačíme. Opět necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí smažíme ve vroucím omastku a při pečení obracíme. Podávat lze s okurkami nebo okurkovou omáčkou.
Ingredience
60 dkg brambor
3 dkg másla
30 dkg hrubé mouky
1/8 l mléka
droždí
1 vejce
25 dkg uzeného nebo uzeniny
25 dkg sádla nebo oleje