Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Napodobeniny pečiva ze supermarketů jsou čím dál nepodařenější, takže není nad to si upéct vlastní. Tady je další ze starých receptů na toto téma – můžete podle něj stvořit buď 12 housek, nebo 2 veky.
Pro výrobu domácího pečiva použijeme hladkou mouku, případně můžeme polovinu množství nahradit moukou celozrnnou. Kvasnice rozmícháme s cukrem v hrníčku vody, dokud se cukr nerozpustí. Do díže (mísy na zadělání) nasypeme mouku, nalijeme olej, 0,25 l vody a rozdělaný kvásek. Osolíme a zaděláváme – nejdříve pomalu, později rychle. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme na chladné místo přes noc (třeba i do lednice). Ráno těsto ještě jednou prohněteme a vytvarujeme do housek nebo veky. Housky samozřejmě můžeme i splétat z několika válečků těsta.
Povrch vytvarovaného pečiva potřeme olejem a posypeme solí a kmínem (případně sezamem). Necháme cca 20 minut ustát. Pečeme v nepředehřáté troubě, 10 minut housky, 25 minut veku.
Ingredience
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce sypkého cukru
1 balíček kvasnic
1 lžička soli
4 lžíce oleje
kmín nebo sezam
voda