Aktualizovaná výživová pyramida 
ukáže na první pohled, co je zdravé

Aktualizovaná výživová pyramida
ukáže na první pohled, co je zdravé

8. 6. 2013

Chcete-li se řídit nejnovějšími poznatky o zdavém stravování, pak vám velmi pomůže tzv. výživová pyramida. Ta dává laikům přehledný návod, jak správně jíst. Složitá doporučení odborníků jsou v ní názorně a na první pohled pochopitelně zakreslena.

„Desítky let stará pomůcka je aktualizovaná podle nejnovějších výživových poznatků a aktuálních zdravotních problémů české populace, v níž každý druhý váží víc, než by měl,“ říká člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Vytvořili jsme aktualizovanou výživovou pyramidu, která odráží doporučení v rámci změn zdravotního stavu obyvatel Česka.

Pravidelná konzumace zeleniny, ovoce a luštěnin

Zásadní novinkou podle Suchánka je to, že se víc než dosud zdůrazňuje pravidelnost konzumace zeleniny, ovoce a luštěnin, a naopak se upozorňuje na riziko nadměrné konzumace pečiva. V novém pojetí je pečivo rizikové. Základem zdravé výživy má být zelenina a k tomu chleba jako velmi důležitý a rovnocenný partner.

„Pečivo jako nejlevnější zdroj energie vyvolává rychle znovu pocit hladu a podporuje například riziko cukrovky a obezity, tak se snažíme zdůraznit, že pečivo sice je důležité jako ostatní obiloviny, ale zelenina by měla být častější a její množství větší,“ vysvětluje Suchánek.

Pozor na ztužené tuky

Pečivo se v nové pyramidě posouvá o stupínek výš, kde jsou potraviny méně doporučované. Nejvíc doporučené potraviny, včetně čisté vody, jsou v základně pyramidy, z nich více vhodné v levé části, méně vhodné v pravé části. Pyramida řeší i kvalitu tuků – zdůrazňuje konzumaci ryb a rostlinných olejů na úkor živočišných tuků.

„Důležité je upozornění na omezení konzumace tzv. transmastných kyselin, to znamená ztužených tuků, které jsou v různých náplních a sušenkách,“ upozorňuje Suchánek.

Zelenina opracovaná na rostlinném oleji

Pro vstřebávání některých vitamínů jsou tuky nezbytné. Zeleninu je vhodné opracovat na rostlinném oleji. Lykopen z rajčat, který chrání zdraví jako silný antioxidant, se uvolní, když se rajčata tepelně upraví na řepkovém nebo olivovém oleji.

„Syrová zelenina je základním zdrojem vlákniny. Pokud ji bereme i jako zdroj vitamínů, minerálních látek, tak je potřeba většinou tepelná úprava, a pak je důležité, na čem lidé zeleninu upraví,“ dodává Suchánek.

Pyramida je sestavena pro běžnou dospělou populaci, zhruba od 16 let výše. Je pro lidi zdravé, kteří si nejsou vědomi, že by trpěli civilizačními chorobami. Podrobnější informace se dozvíte na webu Fóra zdravé výživy.

potraviny
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Nikdy jsem se necítila líp, než když jsem nevařila a nejedla maso. Kdo nezažil na vlastní kůži blahodárné působení přirozené stravy, neví, o čem je řeč, a proto jen těžko může posoudit její přínos nejen pro zdraví, ale také pro duchovní rozvoj člověka. Každý má ovšem svobodu zvolit si svou cestu, tedy i stravu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.