Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací plodin ze zatopených zahrad a polí. Kvůli kontaminaci záplavovou vodou hrozí vysoké riziko výskytu patogenních mikroorganismů a zárodků nebezpečných onemocnění. „Nebezpečí představují pro zdraví člověka také chemické látky, které kvůli povodním mohly uniknout z průmyslových či zemědělských zařízení,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Varování platí i na konzumaci po tepelné úpravě, která nemusí všechna uvedená rizika odstranit. „Provozovatelům potravinářských podniků doporučujeme, aby tyto potraviny vůbec neuváděli do oběhu,“ řekl Kopřiva. Již před několika dny SZPI nabídla pomoc registrovaným výrobcům a prodejcům potravin v oblastech zasažených povodněmi, že jim zdokumentuje škody a navrhne řešení mimořádné situace.
Podle posledních údajů Agrární komory je postiženo 50 tisíc hektarů polí, v nichž však ještě nefigurovaly pozemky na dolním toku Labe. Odhad celkového rozsahu škod je tak až 80 tisíc hektarů, což jsou dvě procenta zemědělské půdy v Česku. V důsledku silných dešťů se objevují ve větším množství také hniloby a plísně, leckde je úroda poškozená kvůli dlouhodobému podmáčení. Škody mohou zemědělci hlásit na Státním zemědělském intervenčním fondu. Podle odhadů budou menší než v roce 2002, tehdy to bylo 3,6 miliardy korun.