Babiččina houbová zemlbába byla nedílnou součástí prázdnin strávených na venkově. Když se řekne žemlovka, vybaví se nám neodolatelná vůně jablek a skořice. Skvělé sladké jídlo. Patříte do skupiny dospělých, kteří žemlovku milují, ale také mají rádi houby i pikantní pokrmy? Vyzkoušejte vylepšenou žemlovku houbovou. Pevně věřím, že se stejně jako já řadíte do této skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná.
Babiččina houbová zemlbába - to byla vůně mých prázdnin v dětství. Vyzkoušejte ji i vy.
Ingredience
1 veka
400 g čerstvých hub nebo 200 g sušených hub
2 klobásy nebo párky
1-2 cibule
3 vajíčka
300 ml mléka
tuk
kmín, česnek, pepř, sůl
Postup
Klobásu pokrájenou na kolečka, osmažíme s cibulkou a dáme podusit houby. Přidáme kmín, pepř a česnek. Zapékací misku vymažeme tukem. Pečivo na plátky silné asi 2 cm namáčíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Do zapékací misky vyskládáme vrstvu namočeného pečiva, poté navrstvíme směs hub, klobásy a cibulky. Znovu poklademe namočeným pečivem. Zakryté pečeme v troubě na 200'C asi 20 min. a poté odkryté ke zlatavé kůrce. Sušené houby, je třeba je předem namočit (třeba ve vývaru masoxu).
Na závěr pečení nebo při podání v teplém stavu můžeme posypat tvrdým sýrem nebo Nivou. Je to mňamka i jako studená svačinka. Dobrou chuť!