Tomáš Baťa junior: vzor podnikání,
pro něhož byla práce dovolenou

Tomáš Baťa junior: vzor podnikání,
pro něhož byla práce dovolenou

1. 9. 2013

Především svojí obrovskou chutí do života, podnikatelskými a veřejnými aktivitami byl znám Tomáš Baťa mladší, syn patrně nejslavnějšího podnikatele prvorepublikového Československa Tomáše Bati staršího. Ze svého věku si nikdy nedělal velkou hlavu a říkal, že by se rád dožil "baťovských" 99 let. Toto přání se mu bohužel nesplnilo, zemřel totiž před pěti lety, 1. září 2008, jen několik dní před svými čtyřiadevadesátými narozeninami.

Tomáš Baťa junior žil v kanadském Torontu, kde se usadil poté, co v roce 1939 v době nacistické okupace opustil rodnou zemi. V Kanadě se mu po mnoha peripetiích podařilo rozjet výrobu bot. Za války sloužil v kanadské armádě a jeho právě dokončená továrna v nově založeném městě Batawa přešla na zbrojní výrobu. Po válce, když byly Baťovy závody v Československu konfiskovány, vybudoval na základě zahraničních poboček rodinného impéria světovou organizaci výroby a prodeje obuvi ve své nové domovině. Značka Baťa (Bata) se díky němu stala světoznámou a firma Bata Shoe Organization patří dodnes mezi největší výrobce a prodejce obuvi.

Moje vlast je Československo

Tomáš Baťa mladší se narodil 17. září 1914 v Praze, dětství prožil ve Zlíně a na studiích v Británii i ve Švýcarsku. Před válkou pracoval ve zlínské továrně, kterou založil jeho otec. Podle jeho přání si prošel všemi provozy bez jakékoliv protekce – nosil montérky a bral stejné peníze jako dělníci.

Po útěku před nacismem se stal doktorem práv na Yorské univerzitě v Kanadě. Do vlasti se mohl vrátit až po pádu komunistického režimu. Obnovil zde baťovské podnikání, ovšem ve zcela nových podmínkách, neboť mu zabavený majetek nebyl navrácen. Vždy byl ale velkým vlastencem a velmi se radoval z rozšíření Evropské unie o Česko i Slovensko. „Pořád své původní vlasti říkám Československo,“ podotkl po rozdělení bývalé republiky Baťa, hrdý na svůj valašský původ.

Tomáš Baťa mladší byl aktivní nejen ve firmě, ale zastával v Kanadě i jinde ve světě spoustu veřejných funkcí. V Česku byl například předsedou správní rady zlínské univerzity, jež nese jméno jeho otce. Také podporoval Nadaci Tomáše Bati, které poskytl v restituci získanou rodinnou vilu ve Zlíně a zasadil se o založení vzdělávací organizace mladých podnikatelů pod názvem Junior Achievement.  Zároveň byl předsedou obchodního a průmyslového poradního výboru OECD pro transformaci zemí střední a východní Evropy a zasloužil se o přijetí Česka a Slovenska do této slovutné obchodní organizace.

Práce? Mám pořád dovolenou!

Recept na dlouhověkost Baťa nalezl ve fyzické i duševní aktivitě. Pěstoval několik sportů, hlavně tenis, v zimě nevynechával lyžování, bavilo ho i plavání. Až do vysokého věku se aktivně potápěl. V životě se řídil názorem, že vše, co člověk dělá, musí dělat s opravdovým nadšením. „Ze sportu mě baví všechno, s čím je legrace,“ tvrdil Baťa a stejný názor měl i na práci. „Mám vlastně pořád dovolenou, protože všechno dělám s elánem. Nejsem nikdy přepracovaný,“ řekl, ačkoli jeho pracovní den výrazně přesahoval deset hodin.

Za svoji celoživotní činnost získal řadu ocenění. Mimo jiné byl jmenován čestným doktorem VŠE v Praze a Technické fakulty univerzity v Brně. Získal také vysoká státní vyznamenání, například Řád T. G. Masaryka, slovenský Bílý dvojkříž a Řád Kanady.

Tomáš Baťa byl ženatý, s manželkou Sonjou má syna a tři dcery a také devět vnoučat. Pokračovatelem rodinné tradice je Tom (Thomas George Bata), který nyní řídí baťovské impérium.

podnikání tradiční značky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%