Za první republiky se připravovala pestrá strava s ohledem na využití lokálních surovin, což se dá považovat i za současný trend. Oproti dnešku byly ale běžnou záležitostí například pečení šneci nebo vaření raci. Chuť prvorepublikové kuchyně připomene první ročník festivalu Masarykovo menu, který se od 9. do 29. září uskuteční v 15 restauracích v Praze a Brně. Festival představila společnost Restu.cz, která akci pořádá.
"Někteří si pod gastronomií první republiky nepředstaví nic jiného než jen omaštěný brambor a mléko, naším cílem je ale představit autentickou prvrepublikovou kuchyni a ukázat lidem, co to znamená jíst česky," uvedl zakladatel Restu.cz Pavel Suchánek. Tehdejší strava byla totiž velmi pestrá. "Právě pro období první republiky je charakteristická snaha o vyvážený jídelníček a zdravou stravu," řekla ředitelka Muzea T.G.M. Rakovník Magadalena Elznicová Mikesková.
Podle šéfkuchaře Michaela Váni z restaurace U modré kachničky II, která se festivalu účastní, provorepubliková kuchyně přesně odpovídá současným gastronomickým trendům. "Je to v podstatě ta kuchyně, kterou dnes všichni objevují, a myslí si, že objevili něco nového. Vařilo se z lokálních surovin, proto byly kvalitní. Vše to bylo o kvalitě vaření a surovinách," sdělil Váňa. V rámci festivalového menu zvolil mimo jiné gratinované dršťky s ementálským sýrem. Další podniky nabídnou například mufloní hřebínek s pomerančovou omáčkou nebo pečenou štiku na másle.
Organizátoři festivalu také připomněli, co měl rád sám prezident Masaryk. Podle Mikeskové mezi jeho oblíbené pokrmy patřila jednoduchá česká jídla, jako jsou například švestkové knedlíky s mákem, bramborové škubánky, ovesné kaše či maková buchta upečená ve formě bábovky. Na vánočním stole u Masaryků pak nesmělo chybět Masarykovo cukroví podle receptu jeho maminky. Šlo o kolečka s oříšky obalovaná v moučkovém cukru.