Jiří Suchý: Kdyby tisíc klarinetů 
v Semaforu podruhé, ale jinak

Jiří Suchý: Kdyby tisíc klarinetů
v Semaforu podruhé, ale jinak

12. 9. 2013

Do pražského divadla Semafor se vrací slavné představení Kdyby tisíc klarinetů. Tentokrát však v pozměněné podobě. Premiéra je připravena na 20. září, první repríza se uskuteční o den později odpoledne.

„Už desítky let je v repertoáru nejrůznějších divadel hra Kdyby tisíc klarinetů. V Semaforu ji uvedeme podruhé a navíc v nezvyklé formě, která by se dala označit jako mystická crazy komedie,“ komentoval přípravy principál Jiří Suchý. Představa tajemnější verze rozverného příběhu ho napadla už v roce 1958, kdy se tento titul objevil v Divadle Na zábradlí. Mizivé zkušenosti mu prý tehdy nedovolily ji realizovat.

Únik z „trapného všedna“

„Od té doby jsem se jen podvoloval vizím zkušených režisérů. Dokonce když jsem sám dostal možnost hru režírovat, stalo se tak v roce 1987 ve finském divadle TTT, nenašel jsem odvahu se od zavedeného pohledu na tuto komedii odpoutat,“ řekl Suchý s tím, že mu to trvalo celých pětapadesát let. Přivítal by, kdyby v hledišti usedli převážně ti diváci, kteří přicházejí s přáním smát se právě takovému humoru, jaký je už léta v Semaforu zaveden, a kteří chtějí na chvilku najít únik z „trapného všedna“.

V obnovené hře Kdyby tisíc klarinetů zazní hlavně písničky Jiřího Šlitra ze známého filmu a z prvního uvedení v Divadle Na Zábradlí. A pak také ty od Ferdinanda Havlíka, které zněly v Semaforu v 70. letech. A konečně i pár písní, o něž si řekl pozměněný děj hry – ty složil Jiří Suchý.

Zahrají si i Suchého vzácné přilby

Překvapením má být složení hereckého souboru, který zároveň bude dvanáctičlenným orchestrem. V představení se uplatní i několik exponátů ze sbírky přileb Jiřího Suchého. Dvě nejefektnější z výstroje někdejší pruské armády ozdobí hlavy Artura a Zity, tedy Jiřího Suchého a Jitky Molavcové ve scénce Rhapsody in Bum.

Hlavními postavami dění v kasárnách jsou režisér s hodností rotného (Michal Stejskal) a vojín-klarinetista, původně minometčík (Felix Slováček junior).

Jeden z nejdražších filmů té doby

Inscenace Kdyby tisíc klarinetů měla naposled premiéru loni v říjnu v pražském Divadle pod Palmovkou a půl roku předtím ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Tvůrci se nechali krom jiného ovlivnit i původní verzí filmového scénáře.

Ten se prý rodil dlouho, režiséři Ján Roháč a Vladimír Svitáček začali film natáčet až v roce 1964. Náklady dosáhly sedmi milionů korun, což z tohoto projektu udělalo jeden z tehdy nejdražších filmů.

divadlo
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%