Knihu bratří Čapků Zahradníkův rok
namluvil na CD herec Josef Somr

Knihu bratří Čapků Zahradníkův rok
namluvil na CD herec Josef Somr

24. 11. 2013

Knihu fejetonů o slastech a strastech zahradničení, kterou napsal Karel Čapek a ilustroval Josef Čapek, vychází nyní nově i jako CD. Na vydání audioknihy se podílel jako autor hudby skladatel Petr Skoumal a text namluvil herec Josef Somr.

Knihu s dvěma CD vydává vlastním nákladem zahradnictví Trees, které se v roce 2005 podílelo i na obnově zahrady vily bratří Čapků na pražských Vinohradech.

„Měli jsme to štěstí seznámit se a spřátelit s paní Soňou Scheinpflugovou. Právě díky ní jsme dostali příležitost dát zahradu u vily bratří Čapků na Vinohradech, po více než půlstoletí, do původního stavu. Od doby rekonstrukce vinohradské zahrady jsme si daleko více začali uvědomovat přínos tvorby a zaujetí bratří Čapků pro náš obor. Úcta a přitom samozřejmost, s jakou přistupují k zahradničení a každé rostlině zvlášť, je nám velmi blízkou,“ řekl k vydání kníhy a CD majitel společnosti Trees Petr Pacák.

S láskou přistupoval k nahrání CD i Josef Somr. „Není to poprvé, kdy se u mikrofonu potkávám s knihou Karla Čapka. A pokaždé se k Čapkovi znovu rád vracím, protože jeho vyprávění a postřehy novináře opravdu nestárnou. A zvlášť to platí právě o Zahradníkově roku, který jsem četl s veselou vzpomínkou na to, co všechno jsem na zahrádce sám zažil. Nakonec, Karel Čapek má pravdu, když říká: Je potřeba jisté zralosti, aby se člověk mohl stát zahradníkem amatérem."

A jaký má vztah k zahradničení autor hudby Petr Skoumal? „Mnozí z nás – městských lidi – časem zatouží mít svůj kousek přírody nebo, jak říká Karel Čapek, svoji zahrádku. No a já postupem let stávám se ze zahradního amatéra spíše účastníkem té přírody, která je jak se říká ve společném vlastnictví. Londýnské parky se starými stromy – to je moje oblíbená zahrádka.“

Společnost Trees se od svého vzniku v roce 1997 zabývá projektováním a realizací především soukromých zahrad. Klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jedinečnost každé zahrady.  

Knihu a 2CD je možné objednat na na www.zahradnikuvrok.eu a www.trees.cz.

knihy zahrada
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%