Jak chytře využívat internet?
Prozradí on-line akademie

Jak chytře využívat internet?
Prozradí on-line akademie

12. 12. 2013

Od pondělí 16. prosince do pátku 20. prosince proběhne na webových stránkách Centra Elpida vzdělávací online seriál pod názvem „Google pro všechny generace“. V jednotlivých dílech najdou senioři prostřednictvím krátkých filmů inspiraci, jak chytře využívat vyhledávání, email, mapy, video obsah nebo video hovory. Seriál poběží na stránce elpida.cz/google, kde budou jednotlivá videa a lekce dostupné i po jeho skončení. 

Přestože je dnes internetová gramotnost stejně důležitá jako schopnost číst, psát a počítat, senioři jsou skupinou, která svého času neměla možnost do tajů internetu nahlédnout. To jsou také důvody, které ke vzniku seriálu nakonec vedly. Online nástroje přitom mohou seniorům často pomoci v komunikaci se vzdálenou rodinou, pro zorientování se na novém místě, v rámci zjišťování důležitých nebo užitečných informací, případně pro zábavu a seberealizaci.

Důležitou součástí seriálu jsou inspirativní videa seniorů, kteří jsou na internetu jako doma a online nástroje již běžně využívají. „Seznámení  s dalšími technologickými novinkami pro mě bylo neuvěřitelným zážitkem. Užil jsem si i samotné natáčení. Člověk sám sobě dokáže, že na to v 74 letech ještě má,“ říká s úsměvem Václav Boura, jeden z hlavních protagonistů spotů, které k online vzdělávacím kurzům Elpidy a českého Googlu vznikly.

Centrum Elpida tuto vzdělávací iniciativu realizuje v souvislosti se svým posláním. Dlouhodobě totiž pomáhá seniorům stát se samozřejmou, sebevědomou a respektovanou součástí naší společnosti. „Přestože to tak společnost často nevnímá, senioři jsou velmi aktivní lidé, kteří mají chuť učit se novým věcem. Potvrzuje to i náš seriál a jeho jednotlivé příběhy,” říká Jiří Hrabě, ředitel Elpidy, a dodává: „Zároveň jsme v tomto předvánočním období chtěli seniorům nabídnout návod, jak je online nástroje mohou přiblížit k rodině či kamarádům, aby se necítili osaměle.”

Jedním z pilířů celoročního programu Google pro vzdělávání v Česku je právě rozvoj internetové gramotnosti. „Senioři jsou skupinou, kterou ostatní často přehlíží. Touto kampaní bychom rádi oslovili i děti a vnoučata, aby své rodiče a prarodiče do tohoto online kurzu zapojili a pomohli jim zorientovat se ve světě internetu,“ říká Janka Miklík Zichová z českého Googlu a pokračuje: „Viděli jsme již několik nadšených seniorů v Elpidě, a proto jsme si jistí, že internet se pro ně může stát osobním asistentem i obohacením každodenního života.“

V rámci jednotlivých dílů seriálu se senioři krok za krokem seznámí s tipy a triky pro chytré vyhledávání, s Gmailem, Mapami Google, video portálem YouTube nebo s video hovory přes Hangouts. Jednotlivé části seriálu budou přibývat od pondělí do pátku a po jeho skončení budou komukoliv zdarma přístupné na stejné webové stránce (elpida.cz/google).

aktivní senioři počítače
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Také se moc ráda dozvím něco nového,jen škoda,že v tom předvánočním čase nelze všechno v pohodě stíhat.
Jana Šenbergerová
Trávím u počítače dost času, ale nejsem žádná hvězda. Děkuji za tip, jak se vylepšit, i když před svátky budu mít jiné radosti.
Svatava Páleníková
Já mám svůj emailový účet na Googlu a jsem moc spokojená. Zdá se mi, že lépe zachytí spamy a právě se tam učím vkládat fotografie. Takže se ráda dozvím další novinky, jak pracovat s internetem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%