V údolí lásky

V údolí lásky

21. 12. 2013

Domluvila jsem se s kamarádkou, že si asi po pětačtyřiceti letech zkusíme jít pěšky z města do naší vesnice. Již léta bydlíme každá jinde. Autem je to po silnici asi 10 km. Jako děti školou povinné jsme dojížděly vlakem a když snad nám ujel, tak jen výjimečně se šlo pěšky. Neznalé pěšinek se šlapalo po silnici. A také s tajným přáním, že pojede někdo známý a sveze nás.

Projdeme se přírodou, snad to zvládneme a nezabloudíme. Vycházíme z Perknova kolem ruiny po shořelém bývalém mlýnu a po lávce. U mlýna hlídá vodník a za lávkou čistička vody pro město. Ještě kousek a už je tu vlaková zastávka a šupky dupky přes koleje, do kopečka úzkou cestou do osady Veselice. Je tu jen málo domků, ale je zde živo. Z dálky je slyšet pila, tady zase sekačka, traktor a vše co patří k venkovskému životu. Hned za posledním domkem odbočujeme do lesa kolem "nálevny", u které se v létě pořádajly různé akce i pouť. Pár kroků a před námi se otvírá malá louka s chatkami zasazenými do lesa. Pohádkový kout s příznačným názvem "Údolí lásky", což hlásá i ukazatel se směrovkou - na Lipnici 10km, opačný směr - 4 km do Havlíčkova Brodu.

Procházka údolíčkem a následně lesem, scházíme kolem Klanečné k Vadínu. Tady to znám, jen ty sromy jsou za 50 let trochu jiné. Tady jsme s tátou dělali dřevo a támhle na tom poli měli naši brambory s obilím. Jak je to dávno! Cesta nás vyvádí z lesa k silnici a kolem kravína a bioplynky do vsi. Ještě se zastavíme pozdravit bývalé sousedky a pokračujeme dál na Okrouhlici k vlaku. Tím jsme jeli naposledy hodně dávno. Lístky se tu ještě prodávají, vlak přijíždí a na nástupišti je několik mladíků jedoucích za vzděláním a my. Skřípění brzd a.. jak se to otvírá? Mládež se baví. Jistě si říkají, no jo, babky. Ale jdou nám otevřít. Vlaková souprava voní novotou a my se cítíme jako v metru. Hlášení zastávek, měkké sedačky a pak rychle čteme, jak a co udělat, aby nám vlak vůbec zastavil v Perknově - zastávce na znamení.

Usmívající mladý průvodčí vidí naše rozpaky a hned nás informuje - už jsem vám to zmáčknul. Stydím se! Chci jezdit vlakem a vlastně nevím jak! Vystupujeme a bilancujeme - výlet se zdařil a nezabloudily jsme! Našlapaly jsme asi 8 km, po cestě viděly mrtvou užovku a slyšely různé lesní ptactvo. I mochomůrka nám "stála" v cestě. Byl to poslední slunečný víkend loňského roku a nádherná vycházka se vzpomínkami na mládí. Jen to údolí lásky tam tenkrát ještě nebylo.

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Máte báječné postřehy, hezky se to četlo. S moderním vlakem, který popisujete, jsem měla zkraje obdobné zkušenosti, dokonce v Bavorsku. Nevěděla jsem ani, jak otevřít dveře na WC a že se za mnou zavřou automaticky. Taky mi to vysvětlila mládež.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%