Před mnoha lety jsem onemocněla a v nemocnici strávila sedm neděl. Vysoké teploty se šplhaly až ke čtyřicítce. Nechutenství a úbytek na váze byl patrný velmi brzy. Jediné, co mi doporučili lékaři v neomezeném množství, byly banány. Psal se rok 1971. Banány se sháněly jen velice těžko, ale po všech možných známých v Praze, Kolíně a občas i u nás se podařilo vytvořit pro mě dostačující zásoby. Banány byly téměř jediným jídlem, které moje tělo přijímalo. Lékařům se podařilo moji nemoc překonat a věřím, že mi banány zachránily život.
Dočetla jsem se, že banán obsahuje:
- cukrozu, fruktozu a glukozu v kombinaci s vlákninou, tudíž dávají okamžitou podpůrnou dávku energie
- vitamín B6, který zregeneruje hladinu glukozy a tiší nervový systém
- vysoký obsah železa, dokáže tedy stimulovat hemoglobin
- vysoký obsah vlákniny, která pomáhá trávicímu traktu, dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu v žaludku.
Banány díky svému obsahu snižují tělesnou i emociální teplotu. Proti jablku má banán čtyřikrát více proteinů, dvojnásobně uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát víc vitamínu A a železa, je bohatý na potasium - minerál pomáhající normalizovat srdeční rytmus.
Na banány nedám dopustit. Mě zachránily.