Jitka Zelenková představí
dosud nevydané nahrávky

Jitka Zelenková představí
dosud nevydané nahrávky

23. 1. 2014

Patnáct na CD dosud nevydaných nahrávek a tři novinky přinese kompilační dvojalbum zpěvačky Jitky Zelenkové, které pod názvem Já tě mám ráda sestavil editor Jan Adam. Písně opěvující nejen lásku partnerskou, ale i lásku k životu, lidem a profesi, pocházejí nejen z jedenácti řadových alb a mnoha singlů Zelenkové, ale i z rozhlasového a televizního archivu. Dvojalbum vychází 14. února a o tři dny později bude pokřtěno na koncertě v pražském Divadle Hybernia.

"Na všech mých deskách se objevují písně na téma vztahy a láska. Nestřílím desky od boku, nevydávám je pravidelně a dlouho nad nimi přemýšlím. Honza Adam mě přivedl na myšlenku vydat ke svatému Valentýnu cédéčko s tématem lásky. Zjistili jsme, že takových písniček o lásce různých podob mám veliké množství," řekla Zelenková.

Do kompilace zařadila třiašedesátiletá rodačka z Brna tři převzaté skladby. Still Got The Blues (s českým textem Já v sobě dál mám blues Eduarda Krečmara) si zpěvačka našla ve zpěvníku irského kytaristy Garyho Moora. Krečmar otextoval i úspěšnou píseň I Believe I Can Fly (Najednou křídla mám) z repertoáru zpěváka R. Kellyho. Třetí novinkou Zelenkové je jedno z nejslavnějších boler všech dob Bésame Mucho, které napsala mexická skladatelka Consuelo Velásquezová. "Jsou to tři absolutně stylově odlišné věci - blues, soul a latina. Převzaté písně jsme vždycky zpívala proto, že mi takové skladby nikdo z tuzemských skladatelů nenabídnul," uvedla Zelenková.

Na kompilaci dále mimo jiné zařadila slavný jazzový evergreen Cole Portera Co znamená mít rád (What Is This Thing Called Love?) v duetu s Martou Kubišovou, písně z repertoáru Ally Pugačevové (Písnička o lásce), Eltona Johna (Sorry Seems To Be The Hardest Word),The Everly Brothers (Kéž jsem to já) či Barbry Streisandové a Barryho Gibba (Bílý dům). Doplňují je písně tuzemských autorů Oty Petřiny, Vítězslava Hádla, Jiřího Zmožka a Jana Neckáře. Svůj hlasový projev Zelenková charakterizuje jako "vyprávěcí pop".

"Když už přezpívávám nějakou píseň, snažím se být v něčem originální. Rozdíl je už v tom, že jsem si vždycky vybírala hlavně po mužských interpretech nebo skupinách," podotkla Zelenková, která zpívat začínala v pražském Divadle Rokoko. Od roku 1973 pak na 14 let zakotvila v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta. "Byla to skvělá doba, oni mi ukázali, jak se to má správně profesionálně dělat. Sice je mi vyčítáno, že kvůli spolupráci s nimi není tolik vnímána moje sólová kariéra, ale mnohé mě naučili," sdělila zpěvačka, která v roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků.

V současné době vystupuje s pianistou Lvem Rybalkinem a kontrabasistou Františkem Rabou a v muzikálu Fantom Londýna uváděným v divadle v Ostravě v roli královny Viktorie.

zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%