Dana Vávrová: velmi smutný
odchod překrásné Leontýnky

Dana Vávrová: velmi smutný
odchod překrásné Leontýnky

5. 2. 2014

Ačkoliv se uplatnila především v Německu, pro české diváky zůstane navždy především Leontýnkou z hudební komedie Ať žijí duchové! Ještě jí nebylo ani deset, když dostala nabídku, aby si zahrála v tomto dětském příběhu. A právě film plný pohádkových postav z ní udělal hvězdu, která kamkoliv se pohnula slyšela dětské volaní: „Leontýnko!“ Prostředí divadla a filmu ji okouzlilo. V Česku pak hrála i v řadě dětských seriálů, například My všichni školou povinní, Bambinot a Arabela.

Láska mladé herečky a zralého režiséra

Dana Vávrová, jejíž o čtyři roky starší sestrou je bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková, se narodila 9. srpna 1967 v Praze. Odmalička navštěvovala dramatický kroužek a v roce 1986 ukončila studium na pražské konzervatoři. V roce 1982 byla obsazena do hlavní role židovské dívky v západoněmeckém televizním seriálu Ein Stück Himmel (Kousek nebe). V Německu poznala o 28 let staršího režiséra Josepha Vilsmaiera, za něhož se v devatenácti letech provdala a měla s ním tři dcery – Janinu, Terezu a Josefínu.

Na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998 uvedla svůj režijní dlouhometrážní debut o mladé ženě trpící bulimií Hunger – Sehnsucht nach Liebe (Hlad – Touha po lásce). Později natočila rodinný film Hurá na medvěda (2000) nebo spolu s manželem drama z období druhé světové války Poslední vlak (2006), ověnčený Bavorskou filmovou cenou.

Hezká, pracovitá, kamarádská

Naposledy se Vávrová na filmovém plátně objevila v roce 2008 v manželově historickém dramatu Zkáza lodi Gustloff. Film vypráví o plavidle s civilisty, jež v lednu 1945 zasáhla tři sovětská torpéda a tím připravila o život pětkrát víc lidí než zkáza Titanicu.

Pak už ale přišel neodvratný konec – přesně před pěti lety, 5. února 2009, Dana Vávrová ve věku 41 let podlehla rakovině. „Byla to velmi krásná, pracovitá a kamarádská žena, spolupráce s ní byla báječná. Je mi moc líto, že zemřela,“ vzpomínala Nina Divíšková, jež si zahrála ve filmu Poslední vlak, který Vávrová režírovala.

Ten těžký boj
se nedal vyhrát...

O tom, že Daně Vávrové diagnostikovali lékaři rakovinu děložního hrdla, věděli jen její nejbližší. Téměř rok trvající terapie a léky bohužel nezabíraly. Přidaly se metastázy na játrech a plicích, rakovina se rozšíila do celého těla. V posledních dnech už bylo jasné, že pacientka svůj boj o život nemůže vyhrát. Dana Vávrová zemřela na klinice v Mnichově obklopena svými nejbližšími – tedy dcerami a manželem Josephem Vilsmaierem.

herci rakovina
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Když jsem v r. 1982 dělal výpravu ve filmu "kluk za dvě pětky" pamatuji si velmi dobře Danu Vávrovou jako velmi mladou dívenku, hrající tam jednu z hlavních rolí. http://www.fdb.cz/film/kluk-za-dve-petky/obsazeni/10312 Film mi nepřipadal příliš hodnotný, ale sešla se tam dobrá parta, byla to pohodová práce a rád na ni vzpomínám. Danu Vávrovou jsem už pak nikdy nepotkal. Jsem rád, že zde vyšel tento článek, ze kterého jsem se dozvěděl něco o jejím životě i jak zemřela. Nevěděl jsem to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%