Jaro je v plném proudu, kvetou pampelišky, a to vždy vyrábím z jejich květů med a sirup. Květy pampelišek sbírám, když jsou v plném květu.
Suroviny
potřebuji asi 300 kusů květů pampelišek bez stopek
1 litr vody
1 kilo cukru krupice
1 dobře omytý citron + 1 pomeranč
Příprava
Květy pampelišek dám do nerezového hrnce, zaleju vodou, přidám nakrájený pomeranč a citron, pak povařím 15 minut. Odstavím z plotny a nechám při pokojové teplotě odstát do druhého dne. Druhý den vše přecedím přez plátýnko, květy mírně vymačkám a dám vařit s cukrem. Med vařím do zhoustnutí asi hodinu. Horký jej plním do suchých malých skleniček, zavíčkuji a převrátím na 5 minut dnem vzhůru. Skladuji ho v chladu a temnu.
Stejně vyrobím i sirup s tím rozdílem, že doba vření je 20 minut.
Med i sirup z pampelišek je nejenom dobrý, ale má výrazné účinky protirevmatické, snižuje hladinu cukru, působí dobře na játra a žlučník.
A ještě rada na závěr - květy pampelišek sbírejte tam, kde se nepráší. Květy se před vařením medu nedoporučuje opírat ve vodě, protože by se z nich spláchl pyl.