Máme rádi těstoviny.
Čím dál víc ty čerstvé

Máme rádi těstoviny.
Čím dál víc ty čerstvé

24. 3. 2014

Čerstvé těstoviny od malých výrobců získávají u českých zákazníků na popularitě. „Zejména kvůli rostoucí oblibě farmářských trhů, kde se tato potravina stále častěji nabízí, a televizním kuchařským show, se tato mnohem dražší obdoba průmyslově vyráběných sušených těstovin začíná těšit stále větší oblibě,“ říká Jan Blažek, zakladatel obchodu Cerstvapasta.cz. Zatímco balení klasických sušených těstovin stojí v supermarketu kolem dvaceti korun, kilogram čerstvých těstovin může na farmářském tržišti stát i 140 korun. Ale za tu skvělou chuť to mnohým stojí.

Byznys s prodejem čerstvých těstovin se v Česku poprvé objevil před třemi roky a intenzivně se rozvíjí teprve za poslední rok a půl, kdy vznikla valná většina firem, které se jím zabývají. V této době vznikla například firma paní Jolany Brabcové, která má dva obchody v Praze a v nedalekých Dobřichovicích. Denně se v nich prodá na 60 kilogramů různých druhů těstovin.

Množství prodaných těstovin ale podle Blažka výrazně závisí na ročním období. Kromě toho, že je lidé vyhledávají především v teplých letních měsících, má na odbyt těstovin rovněž vliv i zimní uzavírka venkovních tržišť.

Kromě farmářských tržišť a vlastních obchodů se čerstvé těstoviny začínají šířit do restaurací. O jejich zavedení do nabízeného sortimentu uvažuje i řetězec farmářských prodejen Náš Grunt. Ten dosud nabízí pouze sušené těstoviny od malovýrobců a doplňkový sortiment, jako jsou pesta nebo výběrové sýry.

„U nás prodávají dva výrobci a řekl bych, že je o ně zájem značný, protože je velký rozdíl mezi sušenou těstovinou a čerstvou,“ potvrzuje rostoucí oblibu čerstvých těstovin u zákazníků farmářských trhů Jiří Sedláček, který organizuje již několik let trhy na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad a na vltavské náplavce.

Drtivou většinu složení čerstvých těstovin tvoří semolinová mouka a poté vaječná melanž. Nezanedbatelná část nákladů ale připadne na okamžitou distribuci a náročnější skladování v chladu, které sušené těstoviny nevyžadují. Čerstvá pasta se nicméně v ideálním případě expeduje hned druhý den po výrobě, zkonzumovat by se ale tyto výrobky měly do deseti dnů.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%