Jako každoročně si v těchto dnech připomínáme vítězství nad hitlerovským Německem a konec války. Jsem v tomto směru hodně \"poznamenaná\" svým povoláním. K mé práci ve Vojenském historickém archivu patří totiž i správa dokumentace z 2. světové války.
S archivní dokumentací jsou spjaty různé lidské příběhy, které často zasahují i do současnosti. K mým nejmilejším vzpomínkám patří příběh, do kterého jsem byla vtažena právě jako archivářka a správkyně fondu našeho zahraničního odboje. Dostala jsem k vyřízení žádost jisté Angličanky jménem Susan, která pátrala po svém původu. Narodila se koncem války v Anglii, její matka byla česká Židovka, která uprchla před Hitlerem do Anglie. Tam se seznámila s naším zahraničním vojákem, vzali se a v roce 1942 se jim narodila dcerka Miriam. Otec dítěte byl ale v roce 1944 přeložen na východní frontu a tam bojoval až do konce války. Jeho žena zřejmě mezitím navázala vztah s jiným mužem a počátkem roku 1945 se jí narodila Susan. Jelikož ale nebyl otcem dítěte její manžel, dala dcerku k adopci. S manželem a starší Miriam se pak vrátili do Československa. Susan se o svém skutečném původu dověděla až před svatbou od židovské komunity v Anglii. Od té doby pátrala po své matce a nevlastní sestře. Bylo to však v době uzavření hranic mezi Východem a Západem, kdy mezi námi neexistovaly žádné kontakty. Pátrání pokračovalo až v 90. letech, kdy už měla Susan dospělé syny. A teď najednou se \"svezlo\" i na mě. Mám ale ráda tu poněkud detektivní archivní pátrací činnost! Napřed jsem zjistila, že rodina si po válce změnila německy znějící židovské příjmení na ryze české. To se v té době dělo velmi často. Pak jsem se obrátila na Centrální evidenci obyvatelstva a zjistila, že v evidenci je jediná žena jménem Miriam, narozená v roce 1942, ale pod jiným příjmením, tedy vdaná. K té jsem obdržela i adresu. Poté jsem jela (byl únor, zima, tma) hledat paní Miriam na Petřiny na samý okraj Prahy. Bylo pošetilé domnívat se, že zazvoním a překvapím onu dámu sdělením, že ji po více než 50 letech hledá nevlastní sestra z Anglie. Na dané adrese na starém sídlišti nikdo takový nebydlel. Jedna stará paní se ale překvapivě rozpomněla, že tam v 60. letech, po dostavění paneláku, bydlel mladý manželský pár, který se ale zřejmě brzy odstěhoval. Pátrání se dostalo na slepou kolej. Pomohla mi ale tehdejší ředitelka Archivu Ministerstva vnitra, která mi z dokumentace někdejší Státní bezpečnosti, do které bych se já nedostala, zjistila, že Miriam s manželem emigrovala v roce 1969 do Británie. Další pátrání už bylo pro Susan snadné a obě sestry se záhy sešly. Pro Miriam, která už léta působila jako profesorka na univerzitě v Sheffieldu, to bylo velké překvapení, protože vůbec netušila, že má sestru. Její rodiče už nežili, ale občas jela do Prahy navštívit svou tchyni. Pozvala sem i Susan a jejího muže, pro které to byla první návštěva Prahy v životě.
Nedovedu ani vylíčit, jakou jsem měla radost, když jsem viděla obě sestry pohromadě v Praze. Při mé pracovní návštěvě Londýna mě Susan pozvala k sobě do rodiny a rovněž Miriam se mi při další návštěvě Prahy ozvala a sešly jsme se. Takže vše dobře dopadlo a tak by to mělo být vždy. Archivní dokumentace nemá být zamčená v trezoru, ale má sloužit veřejnosti. A to je také smyslem naší práce v archivu!
Válečné sestry se neznaly
9. 5. 2012
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Práglová
10.5.2012 21:45
Přečetla jsem si ---a pláču!!!!Radostí-nad tím,že se obě sesty sešly!!!!! Po mnooooho let jsem hledala své nevlastní sestry-když se mi to konečně podařilo, dloooooooooooouho jsem litovala,že jsem se do této "akce " pouštěla:Příležiitostně o tom napíšu.H
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu