Osamělé stolování?
Nic neobvyklého!

Osamělé stolování?
Nic neobvyklého!

5. 8. 2014

Před ani ne tak dávnou dobou bylo osamělé stolování synonymem sobeckého hltání mastného pokrmu v temném koutu restaurace, na sedadle svého vozu, anebo jídla doneseného pokojovou službou do sterilní anonymity hotelového pokoje. To lidé považovali za lepší variantu, než usadit se sami v restauraci a vzít tak na sebe stigma "toho chudáka bez přátel", s nímž se nikdo nechce ani najíst.

Část nepříjemného pocitu při objednání stolu v restauraci „pro jednoho“ nepochybně pochází z dob dětství a dospívání, kdy posadit se sami ve školní jídelně se rovnalo společenské sebevraždě. Ale v současnosti čím dál víc lidé žijí osaměle. A tak osamělé stolování není nic divného.

Jak stoupá počet lidí, kteří chtějí stolovat sami, snaží se tomu přizpůsobit čím dál víc restaurací na světě – například tím, že rozšíří počet barových židliček, anebo nabádají obsluhu, aby věnovala větší pozornost těm, kdo sedí sami.

Například majitel restaurací v kanadské Ottawě Stephen Beckta soudí, že restaurace by měly považovat osamělého strávníka "za největší kompliment, jakého se jim může dostat". Jeho tři podniky – Beckta, Play a Gezellig – jsou magnetem pro osamělé jedlíky v tomto městě. „Osamělí strávníci k nám přijdou pojíst kvůli čistému potěšení z jídla. Ne proto, že se musí zúčastnit nějaké oslavy nebo přišli na rande. Tak proč bychom je neměli vítat s otevřenou náručí?“ míní Beckta.

Jeho zaměstnanci si rádi popovídají s osamělým návštěvníkem, ale stejně tak rádi vyhoví, pokud je požádá, aby ho nechali na pokoji. „Jestli přijdete sami, nebojte se požádat o věci, které vám udělají radost,“ radí návštěvníkům. „Chcete stůl trochu stranou? Místo u baru? Rozhovor nebo raději ticho? Dobrá restaurace chce, abyste byli spokojení.“

Za stoupajícím počtem lidí, kteří stolují sami, je celá řada důvodů. Počty rozvodů jsou vyšší a lidé déle čekají, než uzavřou sňatek. V důsledku toho je mnohem víc lidí žijících 'single', kteří jsou zároveň majetnější a mohou si víc dovolit utrácet za jídlo.

V Londýně téměř třetinu domů obývá jen jeden člověk, zatímco v New Yorku a Paříži je to více než polovina. A ve městech, jako je Stockholm, žije samo 60 procent obyvatel. Většina těchto lidí pochopitelně chodí na jídlo s přáteli a příbuznými, ale mnozí si čím dál tím častěji zamlouvají stůl jen pro jednoho. Řada podniků proto rozšiřuje nejen počet míst u baru, ale i počet stolků s jen jednou židlí.

Nejdál v tomto ohledu zašla restaurace Eenmaal v Amsterdamu, která má jenom stoly pro jednoho. Vytvořila ji holandská návrhářka Marina van Goorová a restaurace má od loňského léta, kdy zahájila provoz, každý večer všechny stoly rezervované. Během letošního roku zahájí provoz její odbočky v Antverpách, Londýně, Berlíně a New Yorku.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jako mladá jsem učila na jazykové škole v ČB a ta neměla jídelnu. Nezbylo, než si vařit (bydlela jsem na ubytovně) nebo jít do bufetu či restaurace. V té době ženy samy do restaurace skoro vůbec nechodily. Já jsem si však na to zvykla. Později, když jsem hodně cestovala, mi nepřipadalo vůbec divné, sedět u stolu sama. Nikdo nade mnou neohrnoval nos a nikdo se na mě nelepil (kromě jednoho pobytu na lázeňské rehabilitaci v Mariánských Lázních). Měla jsem klid na jídlo, což mi vyhovovalo víc, než mnohdy formální hovory s oficiální společností.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%