Na polévku budeme potřebovat špenát mražený nebo čerstvé špenátové listy. Dále pak 1 smetanu, trochu mléka, 3 lžíce másla, 1 trojúhelníček smetanového sýra, česnek, sůl, pepř.
Na šneky je potřeba 1 listové těsto, trochu mletých ořechů, nastrouhanou nivu asi 10 deka, 1 zakysanou smetanu, trochu špenátu, který můžeme nahradit jarními bylinkami a jedno vejce.
Postup:
Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zalejeme teplou vodou a vymícháme do hladka, přidáme mléko a smetanu, přidáme špenát a trojúhelníček sýra, povaříme, dochutíme česnekem,solí a pepřem. Pak polévku můžeme rozmixovat.
Příloha - šneci:
Listové těsto rozválíme na dva pláty, potřeme zakysanou smetanou ve slabé vrstvě, posypeme ořechy, pak dáme vrstvu špenátu nebo jarních bylinek, nemáme- li stačí třeba nasekaná pažitka. Nakonec nastrouháme sýr niva.
Pláty zarolujeme a nakrájíme na stejnoměrné plátky.Ty pak položíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme šneky rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě upečeme do zlatova. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek je moc chutný. Vyzkoušejte. Dobrou chuť!