Tip na výlet: Romantické Žleby
 a záhadný kamenný most

Tip na výlet: Romantické Žleby
a záhadný kamenný most

15. 8. 2014

Žleby leží v podhůří Železných hor ve středočeském kraji a zachovalý kamenný most, o kterém není skoro nic známo, najdete hodinu cesty od obce s krásným pseudogotickým hradem. Zapomenutý most nad říčkou Hostačovkou je dvakrát zakřivený, z pevného lomového zdiva se třemi oblouky. Vede přes něj silnička, která však končí v polích. Je nejasné, odkud a kam vlastně most vedl. Legenda říká, že most nechal postavit sám císař Karel IV. V roce 2001 byl zapsán do seznamu českých kulturních památek.

Můžete navštívit i Romantický zámek Žleby, kde se například v roce 2013 natáčela pohádka Tři bratři.  Poblíž zámku se nachází park, kde si můžete prohlídnout bílé jeleny, dravé ptáky i černou zvěř.  V letních měsících je možné vidět sokolníky při ukázkách práce s cvičenými dravci. Zajeďte se podívat, třeba i na kole, výlet stojí za to!

Turistická sezona vrcholí, a tak přeji všem turistům šťastné návraty.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji. Ano, vidět a pozorovat bílé jeleny stojí za výlet.
Jaroslava Handlová
Moc pěkný zámek s překrásnými arkádami. Danuš, jsem ráda, že jsi připomněla i bílé jeleny, to je krásný zážitek pozorovat je. Kromě těchto zámeckých, pak je ještě velké stádo v nedaleké Žehušické oboře (tam se smí vstupovat pouze 1x denně v době jejich krmení). Žleby i okolí stojí za to navštívit.
Marie Novotná
Souhlasím,určitě to stojí za podívání.A sokolnický výcvik dravců je úžasný,dravci lítají divákům nad hlavami.Co se zámku týče-to musí každý vidět a pak posoudit.Hezký výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%