Stromem roku se stala
opatovická borovice

Stromem roku se stala
opatovická borovice

22. 10. 2014

Titul Strom roku 2014 získala borovice stojící u zámku ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Připomíná pětihlavou saň. Podle legend ji kdysi na tomto místě přemohl svatý Jiří, jemuž je zasvěcen i tamní kostel. Borovice dostala 24 834 hlasů, což je druhý nejvyšší zisk ve třináctileté historii ankety, v níž lidé vybírají nejsympatičtější dřevinu v Česku.

Opatovickou borovici navrhly na ocenění děti z tamní základní školy. Je jedinečná svým vzhledem. Větví se totiž na pět kmenů, které připomínají pět hlav saně poražené svatým Jiří. 

Lidé letos navrhli na ocenění 85 dřevin z celé země, o 34 stromů více než loni. Odborná porota vybrala 12 finalistů. Na druhém místě skončil s bezmála 8100 hlasy Skomelský dub z Rokycanska a na třetím s přibližně 6700 hlasy dub rostoucí v Pitíně na Uherskohradišťsku. 

Do hlasování se letos zapojilo bezmála 60 tisíc lidí. Bylo zpoplatněné. Hlas mohli dát zájemci svému stromu zasláním dárcovské SMS z mobilního telefonu nebo odevzdáním zpoplatněného podpisového archu. Pořadatelé tak vybrali 185 000 korun. Tyto peníze rozdělí na údržbu všech 12 stromů-finalistů soutěže a také na odborné ošetření dřevin v jejich nejbližším okolí. 

Velkoopatovická borovice díky svému úspěchu postoupila do evropské soutěže o strom roku. Loňským stromem roku se stal 150 let starý Dub ochránce z Višňové v Libereckém kraji, který při povodni zachránil domy i dva lidské životy, když kmenem zastavil naplavený materiál valící se na vesnici. Od veřejnosti získal 6223 hlasů.

stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To je hezké....
Marie Magdalena Klosová
Mám ráda stromy a tento projekt se mi líbí.A ta pětihlavá saň jakbysmet.
Jana Šenbergerová
Moc zajímavý strom. Borovice nebývají často tak členitě rozeklané. Dík za článek! Letos mi anketa o strom roku nějak unikla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%