Prajzske dyňobrani nebo tež
Jak sem dodrbala mikrovlnku
1. 11. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Lancová
5.11.2014 20:30
Ano, paní Staňková, máte pravdu. Starších místních lidiček ubývá a mladí takto mluví čím dál méně. Na Těšínsku je situace obdobná.
Z lidí, kteří se nedostali do oblastí od Opavska přes Hlučínsko, Těšínsko až po severovýchodní Slovensko, nikdo netuší, že se tam všude vyskytuje v místních obměnách toto nářečí. Bylo krásné poslouchat mého muže při návštěvě Belanských Tatier, jak si pěkně ponašemu pohovořil s naším domácím. :-)
Alena Tollarová
5.11.2014 08:33
Naděždo, vyprovokovala jste mě tou prajzčinou tak, že jsem si dokonce vyhledala a přečetla něco o prajzech. Díky
Naděžda Staňková
4.11.2014 22:56
Děkuji všem za milé ocenění a jsem ráda, že můj výtvor přispěl k dobrému pobavení a zlepšení nálady v tomto dušičkovém čase. Na Prajzské žiji něco přes tři roky a zpěvný jazyk místních obyvatel mi zní opravdu jako hudba. Bohužel, starších místních lidiček pomalu ubývá. Jinak se snažím vyjadřovat spisovně, ale nastavuji uši v obchodě, na zastávce autobusu a snažím se tu rajskou mluvu uchopit a zapamatovat. Ještě jednou díky!
Alena Tollarová
3.11.2014 20:22
Zkoušela jsem to chvíli číst nahlas, ale to vážně nešlo. Jednak jsem se pořád chechtala a jednak se mi pletl jazyk. Určitě to budu s Vaším laskavým svolením sdílet na svém FB profilu, abych zlepšila náladu i dalším. Děkuji
Soňa Prachfeldová
3.11.2014 20:14
Humorné, také jsem louskala pracně, než mi došlo, ale zvedlo mi to opravdu náladu, která byla před chvílí pod psa - díky !
Růžena Antlová
3.11.2014 07:38
rozesmála jste mě hned po ránu tak doufám ,že nezůstane jen u téhle bezvadně napsané povídce ! Byla jsem na návštěvě v Hlučíně u kamarádky a tam se takhle mluví .
Olga Štolbová
2.11.2014 07:07
Ano, také jsem se nasmála, ale přiznávám, že některé odstavce jsem musela přečíst dvakrát, aby mě došlo, o co jde. Prima, pište dál, třeba se prajsky ještě naučím.
Zuzana Pivcová
1.11.2014 21:13
Teda, Vy jste mi jazykově dala! A to jsem se dost dlouho v archivu, kde pracuji, zabývala problematikou Hlučínska a povinnou službou v německé armádě za války.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA