Tento recept jsem si upravila a v naší rodině je oblíbený a také v poslední době si získal další pozitivní ohlasy od mých kamarádek. Klasické vdolečky se smaží na oleji, ale tyto bramborové vdolečky peču v troubě. Jsou tedy zdravější a najednou se během 10-15 minut upeče i 15 kousků, dle velikosti. Dělám tento recept už "od oka", ale minulou sobotu sousedka vyzkoušela recept dle popisu níže. Z uvedeného množství byly 2 plechy, asi 30 ks.
Potřebné suroviny:
400 - 500 g polohrubé mouky + 1/4 KL soli
250 g vařených brambor - na jemno nastrouhaných
1 vejce
3 PL oleje
1 - 3 KL cukru
1/2 kostky droždí
asi 150 ml vlažného mléka
Na dokončení: povidla, tvaroh, zakysaná smetana nebo šlehačka
olej na potření vdolečků = asi 3 lžíce
Do mísy prosiji mouku, přidám sůl, strouhané brambory, olej, 3 KL cukru, vejce a kvásek (do vlažného mléka + trochu cukru rozdrobím droždí) = vypracuji těsto a nechám vykynout. Těsto by mělo být dostatečně tuhé, protože díky přidaným bramborům trochu povolí.
Z vykynutého těsta vykrajuji lžící kousky, které zakulatím a pokládám na plech, na pečící papír potřený olejem.
Vdolečky nechám ještě asi 10 minut kynout na plechu, předehřeji troubu na 180 st. Každý vdoleček před pečením potřu olejem.
Mám horkovzdušnou troubu, peču asi 10-15 minut na 180 st.
Na fotce jsou vdolečky s domácími švestkovými povidly, ale výborně chutnají i s povidly hruškovými nebo jablečnými. Zvažovala jsem, který recept vybrat do soutěže = mám více oblíbených jídel, která ráda vařím a peču a moje rodina je má oblíbené. Moje vnučky rády jedí tyhle vdolečky jen tak nenamazané, tedy suché.
Zúčastněte se soutěže "Můj nejlepší recept". Uvařte, vyfotografujte a popište postup vašeho oblíbeného pokrmu - polévky, minutky, dortu, prostě jakéhokoli jídla, které byste rádi doporučili našim čtenářům. Více informací o soutěži včetně pravidel najdete zde.