Zvěřina, gurmánský zázrak
podzimu. Chutný a zdravý!

Zvěřina, gurmánský zázrak
podzimu. Chutný a zdravý!

30. 10. 2015

Spotřeba zvěřiny na českých stolech zaujímá z celého objemu masa pouze jen dvě procenta. Přitom jde o maso zdravotně vhodné a dobře stravitelné. Má jemnější svalovinu, více bílkovin a méně tuků. Patří ke gastronomickým lahůdkám podzimních měsíců.

Na zvěřinu se v těchto týdnech zaměřuje i nabídka řady restaurací. Což takhle dát si špikovanou mořenou kančí kýtu se šípkovou omáčkou, pečený mufloní hřbet na másle a čerstvém tymiánu, zvěřinovou paštiku s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou či divokou kachnu?

Gurmáni považují zvěřinu za jeden z největších gastronomických zázraků podzimu, protože vyniká nezaměnitelnou chutí. Ovšem ne všichni strávníci jsou nadšeni, když na jídelních lístcích kralují jídla ze srnců, jelenů, daňků, bažantů, muflonů, kanců i zajíců. Mají předsudek, že zvěřina je cítit. A právě proto je třeba věnovat její přípravě velkou pozornost. Při pečlivém a profesionálním zpracování masa, se není třeba žádných nepříjemných "efektů" obávat.

Navíc - maso ze zvěřiny má spoustu předností: především je chutné, zdravé a dietní. Obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Zároveň má vysoký podíl bílkovin, tvrdí dietologové. Nejlepší reputaci má srnčí, konkrétně hřbet a svíčková. Oblíbené je i daňčí.

„Výborné jsou šunky z divokého prasete, které jsou sušené za studena. A další delikatesou je jelení svíčková. Ta je nejlepší částí masa a hodí se hlavně k přípravě steaků,“ říká Jan Kos z pražského Renommé Restaurantu. Podle Jana Rimplera z brněnské restaurace Noem Arch vede carpaccio ze zauzeného daňčího hřbetu s jeřabinami a salátkem ze špagetové dýně.

Další šéfkuchaři připomínají, že nedílnou součástí zvěřinových pokrmů bývají omáčky. Obecně se k tomuto masu nejvíc hodí ty sladkokyselé z ovoce nebo z vína. Zajímavé možnosti otevírají také sezonní suroviny jako švestky, šípky a jeřabiny.

„Některé omáčky ke zvěřině jsou téměř dané – ať už historií nebo oblíbeností. Sem patří například kančí se šípkovou nebo srnčí na smetaně,“ připomněl Rimpler. I tady lze však experimentovat. Například k divoké kachně podle něj "sedí" omáčka švestková, brusinková či jeřabinová. Naproti tomu srnčí hřbet lze podávat s omáčkou malinovou nebo dokonce čokoládovou. Specifickou chuť jim dodají divoké koření a jalovec.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%