Otevřeno na Nový rok budou mít jenom dvě procenta restaurací v Česku. Podle gastronomického portálu Lunchtime.cz zůstane nejvíce hostinců v provozu v centru Prahy a ve velkých městech, kde mohou počítat s návštěvou zahraničních turistů. Češi zpravidla Nový rok tráví v rodinném kruhu. „Výjimkou jsou lidé, kteří se vrací z hor a rádi by se po cestě najedli,“ uvedl marketingový ředitel portálu Jakub Šafránek.
Z celkem 74 otevřených restaurací bude většina v Praze, v Brně má být otevřeno šest podniků, v Plzni tři a v řadě dalších velkých měst jen po jedné restauraci. „Otevřeno máme, ale nebude otevřená kuchyně,“ řekla majitelka ostravské restaurace Stodola Marcela Trávníčková. Hosté tak kromě polévky mohou dostat pouze studené jídlo.
Zájem o pohoštění na Nový rok ale podle dosavadních zkušeností není veliký s výjimkou centra Prahy. Podle provozního z restaurace U českých pánů Michala Szaffnera chodí do restaurací 1. ledna především Rusové. Restaurace otevírá už osmým rokem především kvůli nim a zpravidla mívá plno.
To potvrzuje Martina Svobodová z Hostince U Matěje Kotrby. „Protože řada hospod má zavřeno, tak bývá návštěvnost dobrá,“ uvedla s tím, že až 70 procent návštěvníků tvoří cizinci. Restaurace na 1. ledna nepřipravuje žádnou speciální nabídku, hosté si budou vybírat ze standardního jídelního lístku jako kterýkoliv jiný den.
Na Nový rok otevře například i brněnská restaurace Zlatá Veverka. Původně podle její majitelky Jitky Dočekalové měl být podnik rezervovaný pro uzavřenou společnost, nakonec ale budou moci dorazit i hosté přímo z ulice.