Nejlepší restaurací světa je španělský El Celler de Can Roca. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Podnik El Celler de Can Roca se nachází v Gironě na východním pobřeží a je držitelem tří michelinských hvězd.
Češi se mezi padesát nejlepších nedostali
Mezi padesáti nejlepšími restauracemi světa není žádný český zástupce, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než devět set šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.
„Restaurace El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta oslavována jako jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se skvěle najíst. Dva roky se umísťovala na druhém místě a nyní si vyměnila místo s dánskou Nomou,“ uvedli organizátoři soutěže ve svém prohlášení. Ocenili jak vynikající jídlo, tak i pohostinnost majitelů, tří bratrů Rocových.
Šéfkuchař, sommeliér a cukrář
El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce zdejší jídla označuje za „kreativní“ a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich zase napsal, že jde o „spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem“. Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep sommeliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty.
V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí pak skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či celkem pět španělských (z toho tři v první desítce).