Dospělým lidem vegetariánství prospívá. "V této skupině je jednoznačně nižší výskyt obezity i nádorových a kardiiovaskulárních onemocnění," řekl odborník na vliv výživy na lidské tělo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Problémy podle něj mohou mít lidé s intenzivní pohybovou aktivitou a obezřetní by měli být rodiče, kteří chtějí, aby se bez masa stravovaly jejich děti.
Dětem totiž podle Suchánka při vynechání masa hrozí nedostatek vitamínu B12, železa a vápníku. "Nejde o to, že by tyto složky ve stravě chyběly, ale tělo je z jiných zdrojů nedokáže tak dobře zpracovat. Rodič musí spolupracovat s nutričním terapeutem, aby dítěti nic nechybělo," uvedl Suchánek.
Počet vegetariánů ve společnosti obecně roste, i když přesné statistiky k dispozici nejsou. Čísla gastronomického portálu Lunchtime.cz ukazují, že počet restaurací připravujících vegetariánské pokrmy neustále stoupá. Zařízení označujících se jako vegetariánské tvoří v současnosti 4,7 procenta všech restaurací zařazených v databázi portálu. Největší podíl restaurací přívětivých k potřebám vegetariánů je dlouhodobě ve velkých městech. V Praze je takových podniků 75 a představují 5,5 procenta všech restaurací v hlavním městě.
"V posledních letech pozorujeme výrazný nárůst ve vyhledávání vegetariánských jídel a je to jeden z důležitých parametrů, podle kterého se hosté rozhodují, kam půjdou na oběd," uvedl Peter Švec, regionální manažer Lunchtime.cz. Proti loňsku přibylo v databázi celkem 11 restaurací, což představuje nárůst o zhruba 8,5 procenta.