Počet vegeteriánů roste

Počet vegeteriánů roste

2. 10. 2014

Dospělým lidem vegetariánství prospívá. "V této skupině je jednoznačně nižší výskyt obezity i nádorových a kardiiovaskulárních onemocnění," řekl odborník na vliv výživy na lidské tělo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Problémy podle něj mohou mít lidé s intenzivní pohybovou aktivitou a obezřetní by měli být rodiče, kteří chtějí, aby se bez masa stravovaly jejich děti.

Dětem totiž podle Suchánka při vynechání masa hrozí nedostatek vitamínu B12, železa a vápníku. "Nejde o to, že by tyto složky ve stravě chyběly, ale tělo je z jiných zdrojů nedokáže tak dobře zpracovat. Rodič musí spolupracovat s nutričním terapeutem, aby dítěti nic nechybělo," uvedl Suchánek.

Počet vegetariánů ve společnosti obecně roste, i když přesné statistiky k dispozici nejsou. Čísla gastronomického portálu Lunchtime.cz ukazují, že počet restaurací připravujících vegetariánské pokrmy neustále stoupá. Zařízení označujících se jako vegetariánské tvoří v současnosti 4,7 procenta všech restaurací zařazených v databázi portálu. Největší podíl restaurací přívětivých k potřebám vegetariánů je dlouhodobě ve velkých městech. V Praze je takových podniků 75 a představují 5,5 procenta všech restaurací v hlavním městě.

"V posledních letech pozorujeme výrazný nárůst ve vyhledávání vegetariánských jídel a je to jeden z důležitých parametrů, podle kterého se hosté rozhodují, kam půjdou na oběd," uvedl Peter Švec, regionální manažer Lunchtime.cz. Proti loňsku přibylo v databázi celkem 11 restaurací, což představuje nárůst o zhruba 8,5 procenta.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Způsob stravy a způsob života je na rozhodnutí toho kterého člověka. Zeleninu miluji, ale bez masa bych žít nemohla.
Jana Šenbergerová
Konečně je jich dost na to, aby začali zajímat ty, co z nich mají nebo budou mít prospěch. Když jsem s vegetariánstvím začínala já, byla jsem za podivína. A vitariánství ( vyšší a podle mě i sofistikovanější forma vegetariánství) je slovo, které i dnes má punc něčeho nepatřičného.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%