Štrůdl trochu jinak
FOTO: autorka

Štrůdl trochu jinak

1. 2. 2016

Ve čtvrtek jsme koupili krásná velká jablka, a protože máme rádi štrůdl, tak jsem si řekla, že ho v sobotu upeču. A tak se také stalo. Recept není můj, dostala jsem ho kdysi dávno od jedné starší kolegyně. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale pak jsem se vždycky vrátila k tomu svému. Je jednoduchý, rychlý a hrozně dobrý. Milovníkům tradičního taženého štrůdlu se musím přiznat, že jsem ho nikdy ani nevyzkoušela. Tak jdeme na to.

Budeme potřebovat:
250 g hladké mouky; 250 g tuku (já dávám Stellu, ale může být Hera, máslo atd.); 250 g tvarohu ( já dávám plnotučný, ale může být samozřejmě i netučný).

Vše smícháme, vypracujeme těsto a dáme do ledničky na chvíli odležet.

Náplň:
1 kg sladkých jablek (je to přibližně), skořice, cukr krupice, rozpuštěné máslo, rozinky, vlašské ořechy, rumová tresť, strouhanka, žloutek s trochou mléka na potření.

Postup práce:
Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Vezmeme jeden díl a na pomoučeném vále rozválíme placku. Posypeme trochou strouhanky, nastrouháme jablka, rozložíme po celé ploše, přidáme skořici, cukr krupici, rozinky, nasekané ořechy, tresť, opět strouhanku a zakapeme rozpuštěným máslem. Srolujeme a šišku položíme na plech vyložený papírem na pečení. Takto zpracujeme další díly těsta. Potřeme žloutkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut. Nakonec upečený štrůdl posypeme moučkovým cukrem.

Já vím, že nikoho z vás nemusím učit péct. Mnozí z vás to určitě umí lépe než já. Škoda, že nemůžete cítit, jak ten štrůdl krásně voní. Není to sice výstavní kousek, ale to mu určitě na chuti neubere. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento recept, přeji dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Tento recept používám už hodně let a štrůdl nám moc chutná. Myslím, že ho udělám na víkend.
Blanka Hlobilová
Už jsem si recept napsala a udělám. V sobotu byl štrůdl z listového těsta. Budou mít doma změnu. Děkuji.
Naděžda Špásová
Tak to mě, Evi, těší, pochutnáš si, uvidíš.
Eva Mužíková
Tak jsem Naďko upekla.... hned jsem o dva, ještě teplé přišla. Syn se tu stavil po cestě z práce a zajásal.... no, ještě nevolal, doufám že bude tak dobrý, jak vypadá. Dělalo se mi s tím těstem fajnově...
Lenka Hudečková
Těsto znám a právě jsem ho udělala, Jiřík mi nastrouhal jablíčka a půjdu na to .-)
Naděžda Špásová
Evo, nech si chutnat.
Marie Novotná
Recept je Ok.Slyšela jsem,že RUM je pro chuť a rumová trest na vůni.Tak proč nedat obojí. :-) :-) :-)
Eva Mužíková
Tak jsem si koupila tvaroh a jdu namočit ty rozinky do zbytku rumu, který doma mám....
Naděžda Špásová
Moc děkuju za příspěvky. Radku, zbyl kousek, vy se v kuchyni určitě neztratíte. Rum tu někde mám, ale nenapadlo mě, rozinky namočit. Člověk se pořád učí.
Elena Valeriánová
Dobrých receptů není nikdy dost. Určitě vyzkouším, taky použiju rum.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.