Přehled posledních diskuzních příspěvků
Vánoční svátky u naší babičky
Helenka Vambleki 12.11. 19:10
Znám, znám, znám. Babička vždy topila jen v kuchyni a trošku tepla pustila do "jizby" jen chvíli před spaním. Jak já nenávidím chlad a nemůžu studená usnout. Ale zase na druhou stranu, kdybyste viděli jak takové klima vyhovovalo vánočnímu kaktusu, který se rozrostl do průměru metr a půl a každé Vánoce nasadil stovky květů! Takže ten chlad už si nepamatuji, zato tu záplavu růžových květů mám dodnes před očima.
Letos, na sv. Martina
Zuzana Pivcová 12.11. 14:46
To je Jitčin pozoratelský talent v plné šíři, jako vyšitý!
Zachraň si, co můžeš
Olga Štolbová 12.11. 07:44
Bohužel,záchranný pás nemám,své snubní prsteny
jsem před pár lety proměnila za dovolenou na Kanárech
a nelituju.O.
Taxistory 3: Zase ženská
Jitka Chodorová 11.11. 10:14
Je vidět Olinko,že jsi si opravdu v tom taxíku užila života plnými doušky,myslím teda pohledem tvých zákazníků,
jsou to většinou tragikomické příběhy,ale takový už život je,že přináší od všeho trochu.Díky,je se jimi s námi podělíš.
Vánoce, ze kterých jsem se...
Olga Štolbová 10.11. 23:03
Pro mě jste matka-hrdinka,moc hezké povídání.Dík
Prokleté vánoční pečení
Olga Štolbová 10.11. 22:57
Hezké,gratuluju a obdivuju.Já bych už po třetí nepekla.
Jak si vybrat matku?
Nina Šachová 10.11. 10:55
Až mi běhal mráz po zádech, co pravdy je ve Vašich slovech. Ale takové jsme my matky: vychováváme je podle svého nejlepšího vědomí, odpouštíme, dáváme, staráme se, nespíme, trpíme, ale především milujeme nehynoucí láskou až do smrti. Ať jsou jaké jsou.
Jak vařily naše prababičky: solnohradské řízky
Ladislava Jankovská 9.11. 19:06
Rýže pokaždé jinak
Celá naše rodina miluje rýži. Jako přílohu, různé druhy rissot podle toho, co chalupa dá, ale i rýžový nákyp se švestkami, jablky nebo meruňkami.
Řeč bude však o rýži, jako příloze, jež se dá jíst i samotná se salátem či nepřeslazeným kompotem.
Rýže jako příloha nemusí být jen uvařenou rýží ve slané vodě, ale může hýřit chutěmi, jež se hodí k připravovanému pokrmu. Nejlepší je rýže sypaná. Moje oblíbená je "Parboiled"(nějak tak se to píše). Je do hněda, dává se do vroucí vody a doba varu je 20 minut.
1) Rýže bylinková
Než nasypu rýži, přidám do vody zeleninový bujón a trochu soli. Existuje i bylinková sůl a tou se dozajista nic nezkazí. Dále větvičku libečku. Pokud máte čerstvé bylinky, přidají se až do hotové rýže. Jemně nasekané, smíchané s měkkým máslem a špetkou mletého pepře.
Vhodné bylinky: libeček, petrželka, pažitka, tymián, listy od feniklu-1-2, pár lístků salátu RUKOLY.
Pokud máte jen sušené bylinky, tak je vařte společně s rýží.
2) Barevná rýže
Začátek je stejný. Rýži vařím jen s bujónem a libečkem.
Dále si připravím 1/4 na drobno nakrájené červené, žluté a zelené papriky( místo žluté - oranžová, nebo dvě lžíce kukuřičky, místo zelené -velká hrst zeleného hrášku, nebo řapíkatý celer, malinké růžičky brokolice, co máte nejraději). Malou cibulku na 1/4 kolečka. Barevná kombinace je na vás, nemusí být příliš mnoho druhů zeleniny.
Zelenina se lehce osmahne na olivovém oleji nebo na 1/2 lžíce másla, přisypat 2 lžičky koření na grilovanou zeleninu.
2-3 minuty před vypnutím, přidat do rýže.
3) Takto se dá připravit i zeleninová rýže, kde se dá přidat více druhů-lilek, fenykl, mrkev, kedluben, paprika,cuketa, pórek, brokolice a další, na pánvi, grilovaná zelenina-koření, kapka sójovky, kousek másla do hotového.
4) Výborná je žampiónová rýže-nakrájené žampióny, pórek( 10 cm) na 1/2 kolečka, celý fenykl, nakkrájený na delší nudle (odstraňuji vlákna), koření, dochucovadla podle svého. Hotové do uvařené rýže.
Posypat 2 nasekanými sušenými rajčaty v oleji a zelenou petrželkou. Hezké jsou tenoučké pruhy plátkového sýru naskládané jako stříška.
Další ingredience, které lze použít: všechny kořenící směsi, které vám chutnají, nebojte se použít na ozdobu na nudličky ředkvičky, nasekané vlašské ořechy nebo lehce opražené mandlové nudličky. Na horkou bylinkovou rýži jsou dobré sýrové kuličky z másla, pepře,strouhaného sýru a petrželky. Mohou se přidat i mleté lískové oříšky.
Jedna velká láska jménem František
Jarmila Peerová 8.11. 14:03
Děkuji Olinko,popsala jsi svého "mazlíka" Františka dokonale..to přirovnání k chlapovi fakt sedí.Ale to víš,vždy je originál jen jeden.Tak hlavně hodně šťastných kilometrů i s Františkem druhým...pobavila jsi mě.
Napořád
Jarmila Peerová 8.11. 13:55
Krásné,smutné,hluboké a přesto nadějné...je úžasné,co jste vyjádřila v těch třech slokách.Gratuluji,to mě zašlo pod kůži....
Letní stín
Zuzana Pivcová 8.11. 09:31
Já už Tě, Jíťo, taky poznám už z názvu a krátké upoutávky. Tohle je Tvoje doména!
Váhání
Jiří Libánský 7.11. 17:00
Báseň systémem otázek a odpovědí. Je v ní hodně dynamiky, hledání a nalézání. Hledání odpovědí. Pěkné.
Hnědé zelí
Olga Štolbová 7.11. 11:06
Tak,tohle je veliká dobrota,já to dělala s bramborem
a ani jsem to zelí nezahustilla.Žúžo
Trápí mě
Zuzana Pivcová 7.11. 10:00
Je to hezké i smutné a věřím, že neexistuje časový limit, aby se některá přání a touhy mohly proměnit ve skutečnost.
Do spánku
Jarmila Peerová 6.11. 15:54
Samota a prázdnota jsou těžcí soupeři.Ale naděje zůstává.Vy jste Zuzko mistr,tu naděje vždycky v sobě i pro nás najdete.Díky za to ....
Proč jsou vzpomínky důležité: zamyšlení nad životem
Olga Štolbová 6.11. 14:01
Máte pravdu,vzpomínky na dětství nás někdy dokážou dostat ze špatné nálady,ale s těmi dnešními dětmi nemáte pravdu,i oni budou mít své vzpomínky a určitě nebudou jen špatné.Vaše povádání se mi líbilo.Děkuji.
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.